Sobe sunt foarte populare, deoarece focul lor aprins asigură relaxare și căldură confortabilă. Un șemineu arată, de asemenea, foarte șic. Nu este de mirare că sobele sunt din ce în ce mai în vârful listei de dorințe pentru constructor. Cu toate acestea, trebuie să fie respectate cerințe speciale dacă dețineți un sistem de ventilație sau aveți în vedere instalarea unuia.

Conexiunea dintre coș și ventilație, dacă este efectuată incorect, poate prezenta riscuri – și anume, dacă există presiune negativă în cameră. Un șemineu poate îmbogăți aerul din cameră cu monoxid de carbon.

Motivul pentru aceasta este modul diferit de funcționare a ventilației și a coșului de fum. Prin urmare, este recomandată o planificare atentă. Cel mai bun lucru este să consultați producătorii de sisteme de ventilație, producătorii de coșuri de fum și măturarea coșului de fum.

Subiecte abordate

Șemineu independent de aer interior vs. Șemineu dependent de aerul interior

Sobe au nevoie de un aer adecvat pentru o combustie eficientă a lemnului, a cărbunelui sau a peleților. Există două opțiuni de instalare:

Într-o sobă care este independentă de aerul înconjurător, aerul este furnizat din exterior printr-o conexiune suplimentară. Acest lucru se realizează, de exemplu, printr-un așa-numit coș de fum, care conduce aerul de la coșul de fum într-un ax suplimentar. 

Șemineul are, de asemenea, o garnitură de aer exterior și uși autoblocante strânse care împiedică scăparea poluanților, chiar dacă există presiune negativă. Dacă doriți să vă asigurați că șemineul dvs. respectă aceste standarde, alegeți un dispozitiv certificat de Institutul German pentru Tehnologia Construcțiilor (DIBt) . Mai exact, acest lucru înseamnă că șemineul are aprobare DIBt.

Cu aer de cameră dependentModelele iau aerul pentru arderea combustibilului din camera în care se află șemineul. Nu aveți nevoie de o conexiune externă pentru alimentarea cu aer, dar puteți instala coșul de fum pe o conexiune comună a conductelor de fum.

Efecte asupra sănătății: modul în care combinația dintre o sobă interioară dependentă de aer și un sistem de ventilație poate duce la intoxicații cu monoxid de carbon

Dacă hornul și sistemul de ventilație, care depind de aerul din mediul ambiant, sunt acționate împreună, se poate întâmpla ca sistemul de ventilație să aspire mai mult aer în cameră decât să curgă după aceea. Aceasta creează presiune negativă. Deoarece aerul caută cel mai ușor echilibru din punct de vedere energetic, coșul își inversează direcția de curgere. Aceasta permite gazelor de fum să pătrundă în spațiul de locuit. Apare o lipsă de aer și poate rezulta o acumulare de monoxid de carbon.

Monoxidul de carbon este inodor, fără gust, invizibil și, prin urmare, extrem de trădător. În plus, există simptome fizice nespecifice, cum ar fi dureri de cap, amețeli, greață, iritabilitate și somnolență. De multe ori nu bănuim o intoxicație cu monoxid de carbon din spatele ei. Monoxidul de carbon împiedică celulele corpului să fie insuficient furnizate cu oxigen. Corpul se sufocă din interior, ca să zic așa.

Simțiți respirație scurtă, primiți crampe și vă pierdeți cunoștința. Până atunci, puțin timp trece și acțiunile trebuie luate rapid. Medicii de urgență tratează o astfel de intoxicație cu oxigen în doze mari, care scoate monoxidul de carbon din fluxul sanguin.

Reguli de instalare pentru șemineu și sistem de ventilație conform DIN 1946-6

Regula este: Dacă un coș de fum care depinde de aerul înconjurător este acționat cu un sistem de ventilație, presiunea diferențială dintre aerul liber și camera de instalare nu trebuie să depășească 4 Pascal. 

O presiune diferențială de până la 8 pascale este admisă pentru un coș de fum independent de aerul ambiant. Instalatorul poate folosi tehnologia aritmetică sau de măsurare pentru a demonstra că presiunea diferențială admisă este menținută.

Următoarele scenarii sunt posibile pentru o ventilație sigură și funcționarea coșului de fum:

Dispozitiv de siguranță: presostat pentru sistemul de ventilație

Un posibil dispozitiv de siguranță care să funcționeze coșul de ventilație și ventilația în același timp este un presostat de aer certificat DIBt. Oprește sistemul de ventilație în caz de presiune negativă, până când presiunea din cameră este echilibrată.

În funcție de model, presostatul măsoară presiunea în două moduri diferite: în prima variantă, comparează presiunea zonei exterioare cu cea a zonei interioare. Aceste presostate pot fi active în mod constant sau numai atunci când hornul arde.

În a doua variantă, presostatul compară presiunea din cameră cu presiunea din interiorul coșului de fum. Funcționează numai atunci când șemineul este pornit. Alte întrerupătoare de presiune devin active numai atunci când coșul este aprins. Pentru a preveni măsurători incorecte și opriri incorecte.

Dacă presostatul înregistrează nereguli, acesta oprește automat sistemul de ventilație. Aceasta înseamnă că ventilația nu mai poate crea o presiune negativă, măturatul de coș verifică și detectează presostatul. În acest fel, respectați standardele legale și dispozitivele rulează perfect coordonate.

Există diferențe între sistemele de ventilație centralizate și descentralizate în funcționarea simultană a coșului de fum?

Unele sisteme de ventilație centrală în timpul iernii, când sistemul de ventilație funcționează în modul de protecție împotriva înghețului, transmit mai mult aer cald din încăpere decât poate intra în sistem. Pentru funcționarea coșului de ventilație și a ventilației, acest lucru înseamnă că stabilizatorul de presiune a aerului începe mai des și ventilația se oprește mai repede.

Un avantaj pe care îl au fanii descentralizați la încălzirea șemineului este că, de obicei, sunt acționate în perechi. Aceasta asigură un flux de aer echilibrat între aerul de alimentare și evacuarea aerului. Prin urmare, presostatul este activat doar în caz de „urgență” atunci când este necesară întreruperea ventilației.

Concluzie

Coș de fum și ventilație – modul în care acestea rulează în siguranță

Dacă doriți să porniți în același timp un horn dependent de cameră și un sistem de ventilație, sistemul de ventilație trebuie să fie de tip F sau să fie instalat un buton de presiune a aerului care oprește sistemul de ventilație dacă vidul este sub 4 Pascal.

Dacă aveți o sobă care este independentă de aerul înconjurător, poate fi acționată împreună cu un sistem de ventilație, dacă sistemul de ventilație are marcaj F și / sau căminul a fost verificat de scurgeri de către DIBt. În plus, presiunea diferențială nu poate depăși 8 pașali. Puteți utiliza dovezi matematice sau metrologice pentru a demonstra că aceasta este respectată.

Dacă ventilatorul dvs. este aprobat DiBt, veți găsi toate măsurile în conformitate cu punctul 3.1.5 din aprobare, care trebuie respectate atunci când ventilatorul și șemineul sunt acționate în același timp. Dacă fanul tău nu are o astfel de aprobare, mătușul de șemineu care eliberează șemineul are ultimul cuvânt la final.

0
Back to Top
Produsul a fost adăugat în coș