Umiditatea potrivită în aer este un factor important de confort în locuinta – o umiditate prea ridicata sau prea scazuta,poate avea un impact negativ. Fiecare cameră are propria umiditate optimă a aerului, în funcție de utilizarea și natura sa.

Acest articol oferă informații de bază despre umiditatea optimă pentru diferite spații de locuit. Sunt prezentate consecințele unor valori prea mari sau prea mici asupra oamenilor și structurii clădirii.

Umiditatea absolută, relativă și optimă a aerului

Umiditatea reprezinta proporția de vapori de apă din aer. Pentru o determinare mai precisă, acest termen este împărțit în umiditatea aerului absolut și relativ. Umiditatea absolută este indicația simplă a câte grame de apă există într-un metru cub de aer. Umiditatea relativă  este mai complicat de determinat, deoarece indică ce procent din conținutul maxim de vapori de apă.Este important să știți că aerul poate absorbi doar o anumită cantitate de apă,această cantitate depinde foarte mult de temperatură. Aerul rece absoarbe mai puțini vapori de apă decât aerul cald.Cu cât temperatura este mai ridicată,cu atât va putea absorbi mai mult vapori de apă. Aerul poate absorbi o cantitate de vapori de apă de cinci grame pe metru cub la o temperatură de zero grade Celsius. La o temperatură mai ridicata, cum ar fi 30 de grade, aceasta este deja de 30 de grame. La temperatura corespunzătoare, acest gramaj reprezintă conținutul maxim de vapori de apă pe care aerul îl poate absorbi. Cu toate acestea, pentru a determina valoarea umidității relative, este necesară atât umiditatea absolută, cât și cea maximăUmiditatea optima nu reprezinta o cantitate fixă, ci un procent din cantitățile de umiditate, care este optim pentru sanatate. În combinație cu temperatura potrivită, acești doi factori formează climatul interior optim.

Umiditatea optimă în diferite spații de locuit

umiditate relativă a aerului de 50% și temperatura camerei de 20 de grade Celsius sunt considerate climatul interior optim. Acest lucru diferă de la o camera la alta, deoarece climatul din cameră este influențat de diverși factori. Pe de o parte, este important câte persoane sunt în cameră, cât timp locuiesc.

Activitățile care se desfășoară în camere joacă au un rol important. În camere precum băile și bucătăriile, un nivel mai ridicat de umiditate este frecvent datorită activităților desfășurate în ele.

Următoarele informații sunt considerate condiții ideale de cameră pentru camerele de zi individuale:

Spațiu Umiditate optimă Temperatura optimă
Living și studio 40-60% 20 ° C
Dormitor 40-60% 16-18 ° C
Debara 40-60% 20-22 ° C
Bucătărie 50-60% 18 ° C
Baie 50-70% 23 ° C
Pivniță 50-65% 10-15 ° C

Consecințe ale umidității prea mari sau prea mici

Temperatura și umiditatea încăperii contribuie la bunăstare, însă pot provoca și disconfort și alte consecințe asupra sănătății. Efectele asupra structurii locuințelor nu trebuiesc neglijate.

  • Scăzând sub umiditatea optimă a aerului

Chiar și la un nivel de umiditate mai mic de 40%, poate apărea iritarea ochilor, pielii și a membranelor mucoase. Deshidratarea pielii se manifestă prin roșeață și mâncărime. Mai mult, sistemul imunitar este slăbit, ceea ce poate duce la o incidență crescută a răcelilor. 

Cu o valoare sub 23 la sută, pierderea de umiditate poate fi compensată într-o anumită măsură doar prin respirație, ceea ce creează o senzație de disconfort. O altă consecință a umidității prea scăzute a aerului este șocurile electrice ușoare la atingerea obiectelor metalice, deoarece aerul uscat se încarcă electronic mai rapid.

Pe lângă consecințele asupra sănătății, suprasolicitarea poate duce la deteriorarea structurală. În special, lemnul suferă atunci când scade sub valoarea minimă prin deformare.

  • Umiditatea optimă a fost depășită
Așa cum am menționat deja, o umiditate crescută permanentă de peste 60% poate duce la formarea mucegaiului . Dintr-o umiditate a aerului de 70% sau mai mult, o infestare este aproape inevitabilă. Dezvoltarea mucegaiului nu numai că pune în pericol structura clădirii casei, dar este periculoasă și pentru sănătatea umană.
Inhalarea crescută a sporilor de mucegai poate provoca boli precum astmul sau alergiile.Umiditatea de peste 80 la sută creează, de asemenea, un mediu perfect pentru propagarea ciupercilor, acarienilor și a altor paraziți.

Îmbunătățirea umidității din interior

  • Măsurați umiditatea

La baza reglementării climatice interioare este prima dată măsurarea corectă a umidității curente a aerului din camera de zi. Un mod foarte complex ar fi să determini singur umiditatea absolută și maximă a aerului și astfel să calculezi valoarea umidității relative.

Cu ajutorul higrometrului, această metodă nu mai este necesară. În funcție de model, higrometrele pot fi configurate. Locația optimă nu este prea aproape de un perete exterior o ușă, fereastră.

Măsurătorile periodice ale umidității aerului sunt importante pentru determinarea climatului interior, deoarece este normal ca umiditatea din interior sa fie prea mare sau prea mica. Este necesar să acționați numai dacă climatul din cameră depășește limita superioară sau inferioarădin camera respectiva.

  • Măsuri de îmbunătățire în cazul în care umiditatea este prea ridicată

Pentru a obține o umiditate mai scăzută a aerului printr-un schimb de aer, este important să vă ventilați corect. În funcție de sezon, fereastra ar trebui să fie deschisă complet timp de cinci până la 25 de minute. Această procedură trebuie repetată de mai multe ori pe zi pentru a scădea umiditatea aerului. Pentru a vă asigura că calitatea aerului s-a îmbunătățit, trebuie să măsurați umiditatea aerului înainte și după ventilație. Pentru a ști în avans dacă poate fi îmbunătățită umiditatea aerului prin ventilație, un alt higrometru poate fi instalat în afara casei. Dacă umiditatea exterioară este mai mare decât cea interioară, deschiderea ferestrelor nu ar avea succes sau chiar ar agrava situația.

O altă opțiune este să folosiți sare  pentru a extrage umezeala din aer . În acest scop, mai multe boluri umplute cu sare sunt introduse în cameră. Bolul trebuie umplut până la maximum patru centimetri. Pentru această metodă, sare de masă simplă este suficientă , care trebuie înlocuită imediat ce există mai multă apă decât sarea în vas.

În plus, trebuie evitată utilizarea fântânilor interioare în cazul umidității crescute. Acvariile sau terasele care emit vapori de apă în aerul din cameră ar trebui să fie acoperite și vara. De asemenea, este util să uscați rufele în aer liber . Poate fi util chiar mutarea unor plante pe balcon sau terasă.

Hota de aragaz trebuie folosită întotdeauna în timpul gătitului și un timp după aceea.

Umiditatea prea ridicată poate avea un impact negativ atât asupra sănătății, cât și asupra structurii unei clădiri. Este esențial să măsurați și să controlați periodic umiditatea aerului pentru a asigura un conținut adecvat de umiditate în aer. Aerul cald din baie poate absorbi o mulțime de vapori de apă. Acest lucru nu este neobișnuit în ceea ce privește activitățile desfășurate în cadrul acestora, dar este necesar să păstrați umiditatea sub control. Există riscul de mucegai cand umiditatea din aer depaseste frecvent 60%.

Cu ajutorul sfaturilor noastre puteți reduce umiditatea din camere.

Cum putem scădea umiditatea din camere:

  • Ventilați generos și regulat
  • Mențineți temperatura camerei optime și nu lăsați camerele să se răcească
  • Mențineți ușile închise
  • Amplasati in camera un bol umplut cu sare,nisip siliciu
  • Îndepărtați fântânile interioare, acvariile, și plantele de casă
  • Folosiți hota
  • Lăsați rufele la uscat afară
  • Faceți duș scurt și rece
  • Folosiți dezumidificatoare
  • Instalați sisteme de ventilatie

Măsuri pentru îmbunătațiri în cazul în care umiditatea este prea mică

Într-un mediu uscat, ventilația la momentul potrivit nu numai că poate îndepărta aerul prea uscat, ci și sa creasca umiditatea aerului.

În acest scop, ar trebui să se stabilească în avans pe higrometrul exterior dacă umiditatea aerului exterior este mai mare decât cea din interior.Se pot accesa toate “ajutoarele” care trebuiau evitate in cazul in care umiditatea aerului era prea mare.

Fântânile interioare, acvariile și plantele eliberează umezeala în aerul din cameră și îmbunătățesc astfel climatul interior.


Sisteme de ventilație pentru un climat interior optim

Indiferent de anotimp,sistemele de ventilatie descentralizate asigură întotdeauna un climat adecvat,fără niciun efort. Aici, un higrostat este de obicei deja integrat în tehnologia de control.

Sistemele de ventilație descentralizate sunt instalate în pereții exteriori și preiau schimbul de aer fără ventilație. Pentru un rezultat optim sunt necesare cel puțin două dispozitive . Un sistem transportă aerul viciat spre exterior. Dispozitivul reușește să evite pierderea de umiditate și căldură cu ajutorul unui acumulator de caldura- un miez ceramic.

Când aerul vechi este extras, miezul ceramic menține o umiditate de bază, care este creată prin formarea condensului și îl eliberează în aerul curat. Pe lângă umiditatea de bază, miezul ceramic stochează și căldura din aer și o transportă până la  93% înapoi  în spațiul de locuit.

După ce aerul folosit a fost îndepărtat, este nevoie de aproximativ 70 de secunde pentru ca ventilatorul sistemului sa schimbe direcția și să aducă aerul proaspăt în zona de locuit.

Al doilea sistem funcționează în modul push-pull,ceea ce înseamnă că dacă un ventilator furnizează aer curat camerei, celălalt extrage aerul folosit din cameră.Prin acest procedeu, camera este alimentată constant cu aer proaspăt.

Concluzie

Umiditatea

Climatul interior este un factor care afectează nu numai structura apartamentului sau a casei, ci și bunăstarea și sănătatea oamenilor.

La reglarea climatului trebuie să se țină cont de umiditatea relativă și temperatura camerelor. Un exces ocazional sau o scădere sub umiditatea relativă nu este un factor de risc pentru sănătatea umană și nici pentru structura clădirii.

Cu toate acestea, dacă aceasta persistă, trebuiesc luate măsuri urgente pentru creșterea sau scăderea umidității.

0
Back to Top
Produsul a fost adăugat în coș