Consumul de energie a crescut dramatic în ultimele decenii, în toată lumea. Combustibilii fosili, cum ar fi cărbunele, țițeiul și gazele naturale sunt în continuare principalele surse de energie, cu toate acestea,rezerva lor scade treptat.
Arderea combustibililor fosili are un impact enorm asupra climei. Pentru a combate acest lucru, renovarea eficienta din punct de vedere energetic este esențiala pentru toți proprietarii de locuinte. O renovare energetică nu numai că reduce consumul de combustibili fosili, dar reduce și nevoia de alimentare cu energie și, astfel, economisește bani.
Reabilitarea energetică este necesară
Odată cu avansarea tehnologiei nevoia de energie crește constant, dispozitivele și sistemele care sunt depășite din punct de vedere tehnic consumă multă energie.
Crescând nevoia de consum crește, și concentrația de CO2, care are un impact major asupra încălzirii globale, drept urmare,reabilitarea energetica nu este doar o măsură de economisire a costurilor energetice,ci aduce o contribuție importantă la protejarea climei.
Măsuri de reabilitare energetică
Reabilitare cu izolație termică
- Izolarea exterioară
- Izolarea interioară
- Izolarea pereților la interior
Izolația exterioara definește structura peretelui exterior cu materiale izolatoare suplimentare. Acest tip de izolație termică este adesea efectuat prin utilizarea sistemelor compozite. Izolarea externă include, de asemenea, înlocuirea geamurilor.
Izolația interioară se referă la toate măsurile de izolare efectuate în casă. Aceasta include izolarea acoperișului, izolarea plafoanelor și izolarea pereților interiori,totodata trebuiesc inlocuite si ferestrele.
În cazul izolării peretelui la interior cu miez, materialele de izolare sunt plasate între cochilii de zidărie pe un perete exterior. Această formă de izolare termică poate fi întâlnită mai ales în nordul Germaniei, unde zidăria cu mai multe straturi este frecventă în practica construcțiilor.
Cel mai important lucru cu izolația termică este execuția profesională, care ține cont de condițiile fizice ale fațadei, ex: atunci când se izolează pereții exteriori și se înlocuiesc ferestrele, trebuie avut grijă ca ferestrele să reprezinte încă cea mai rece parte a fațadei, dacă peretele în sine este cel mai rece, acest lucru poate duce la instalarea umidității pe perete, ceea ce poate duce la aparitia mucegaiului.
Probleme similare pot apărea și atunci când este utilizata vată minerală fără a fi montata barieră de vapori. Astfel de situatii pot fi eliminate printr-o evaluare prealabilă de către un consultant în domeniul energiei.
Înlocuirea ferestrelor pentru a reduce la minimum pierderile de căldură
Ferestrele vechi aduc de cele mai multe ori pierderi ale caldurii, datorita numeroaselor punti termice rezultand cresterea costurilor de incalzire. Aceste pierderi de căldură pot fi reduse prin instalarea geamurilor izolante cu mai multe straturi.
Izolația termică ridicată a geamului izolant rezultă în principal din gazul nobil, care se află în spațiul dintre geamurile izolante, sticla geamurilor este tratata si reflectă radiația de căldură, reducând astfel pierderea de căldură suplimentară. Față de panoul de sticla si cadrul ferestrei joacă și un rol important la reducerea pierderilor de caldura.
Aceasta ar trebui să aibă aceeași rezistență la transmiterea căldurii ca si panoul de sticla. Ferestrele moderne nu numai că ajută la reducerea pierderilor de căldură, dar pot ajuta și la generarea căldurii.
Iarna, ferestrele mari orientate spre sud pot fi folosite pentru a genera căldură atunci când soarele este favorabil. Vara, pe de altă parte, aceste zone cu ferestre mari pot supraîncălzi camerele, ceea ce face necesară protecția solară, ventilația sau aerul condiționat. Astfel de interacțiuni trebuie luate în considerare atât pentru planificarea unei clădiri noi, cât și pentru renovarea clădirilor vechi.
Încălzirea cu energii regenerabile
Arderea combustibililor fosili poate fi redusă sau evitată în totalitate prin utilizarea energiilor regenerabile astfel emisia de dioxid de carbon care este generată de arderea combustibililor fosili,este redusă. Energia regenerabilă poate fi generată de căldură solară, biomasă sau o pompă de căldură.
Pentru utilizarea căldurii solare este necesar un sistem termic solar, colectoarele de pe acoperiș transformă radiația solară în căldură,aceasta este preluată de un amestec de apă/antigel și directionata de o pompa de circulație într-un rezervor de stocare. Căldura din rezervor este apoi eliberată în apa printr-un schimbător de căldură. Sistemul de încălzire solară este suficient pentru a încălzi apa, iarna nu este atat de eficient,avand nevoie de incalzire suplimentara. Un sistem solar este capabil să încălzească apa potabilă cu până la 70%. Colectoarele necesare pentru producerea de căldură solară trebuie instalate într-un unghi de 45 de grade față de partea de sud.
Biomasa poate fi obținută, din lemn sau din reziduuri precum paie, deșeuri de culturi, deșeuri organice și gunoi de grajd lichid, dar pentru producerea de căldură în gospodăriile private, este adecvată utilizarea unui sistem de încălzire cu peleți, în care este ars lemn rezidual compactat. Sistemele de încălzire convenționale pentru petrol și gaze naturale pot fi înlocuite cu aceste sisteme de încălzire centrală cu peleți.
Încălzitoarele cu pompe de căldură sunt folosite de aproximativ 30 de ani fiabile din punct de vedere tehnic. Aceste sisteme de încălzire absorb căldura din apa subterană din pământ sau din aerul din mediu și o transmit către sistemul de încălzire sau apa care urmează să fie încălzită.
Deoarece temperaturile din apele subterane sunt mai constante, pompele de căldură geotermale sunt mai eficiente decât pompele care își extrag căldura din aerul ambiant.
Sisteme de ventilație descentralizate pentru menținerea căldurii
Sistemele de ventilatie descentralizate nu produc energie sau căldură, dar sunt foarte utile pentru a menține căldura și de a aduce un aport de aer proaspat in casa.
Prin instalarea sistemelor de ventilație descentralizate, interiorul este alimentat întotdeauna cu aer proaspăt, fără a fi necesar să deschideți o fereastră pentru ventilație. Acest lucru împiedică aerul cald din camera sa iasa in exterior prin deschiderea geamurilor, mai ales iarna.
Sistemul de ventilație descentralizat transportă aerul folosit și excesul de umiditate pe care îl conține către exterior și,introduce un aer nou.
Datorită acumulatorului de căldură ceramic instalat în sistem căldura prezentă în aerul de evacuare este de asemenea returnată în mare parte în cameră, ceea ce previne pierderile de căldură.
Consiliere energetica in timpul unei reabilitari energetice
Concluzie
Reabilitarea energetică
Pe termen mediu-lung, renovarea energetică este utilă din punct de vedere financiar, crește valoarea proprietatii, crește nivelul de confort în propria locuinta deoarece izolarea termică executată profesional are efecte pozitive prin protecția împotriva zgomotului si a umidității