
În medie, aproximativ 80% din aerul respirat de catre o persoană il reprezinta aerul din interiorul spatiului in care isi petrece activitatea zilnica. Poluanții interiori sunt de obicei invizibili – sunt substanțe gazoase sau mici particule de praf si uleiuri volatile. Ele pot proveni din surse diferite, praful fin care intră în cameră din aerul exterior, sau sursa poate fi în cameră, cum ar fi CO2, mucegaiul, formaldehide.
Poluanții din aerul interior pot afecta sănătatea și bunăstarea în diferite grade atunci când exista în incaperi. Mirosurile neplăcute în interior tulburările de bunăstare și de sănătate sunt adesea motive pentru efectuarea masuratorilor aerului din interior sau din zonele publice. Măsurătorile CO2 și COV sunt deosebit de importante.

Surse de COV interioare
Poluanții atmosferici sunt numiți COV-uri pe scurt
Prescurtarea VOC (Volatile Organic Composts) înseamnă compuși organici volatili. Este vorba despre compuși chimici organici cu un interval de fierbere de aproximativ 50 – 260 ° C. COV-urile exista în aerul ambiental practic oricând și oriunde. Dacă concentrațiile sunt relativ mici, ele sunt considerate sigure pentru oameni.
Surse de emisie pentru poluanții interni sunt, de exemplu, produse de construcție sau amenajări interioare, cum ar fi acoperiri de podea, tapet și vopsele pentru pereti, lacuri, adezivi, precum și mobilier sau sisteme de încălzire.
Datorită faptului că solvenții conținuți se evaporă și produsele lichide sau vâscoase se usucă, poluanții ajung în aerul din încăpere. COV-urile pot fi emanate și de produse solide, cum ar fi materialele plastice care conțin numeroase substanțe chimice.
Există riscul creșterii concentrațiilor de COV, în special în cazul construcțiilor noi sau renovării clădirilor, prin utilizarea a numeroase produse de construcție care produc COV .
Materialele naturale pot de asemenea să elimine COV, cum ar fi lemnul,aceste substante volatile se gasesc si în produse de îngrijire, dezinfectare, curățare precum și în fumul de tutun.
Efectele și pericolele poluanților în aerul interior
Poluanții pot avea efecte complet diferite. Pericolele pentru sănătate variază de la mirosuri neplăcute și iritații ale căilor respiratorii și ochilor până la intoxicații acute și leziuni pe termen lung. Acestea includ deteriorarea sistemului nervos, declanșarea sau agravarea alergiilor, cancerul, deteriorarea genetică sau afectarea capacității de reproducere. Astfel de simptome sunt rezumate sub termenul SBS ( Sick Building Syndrome ). Copiii, persoanele în vârstă și persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc deosebit la nineluri ridicate de COV.

Limite pentru poluarea aerului din interior
Nici în Germania, nici în Europa nu există reglementări obligatorii pentru cerințele privind calitatea aerului interior. Din acest motiv, Comitetul pentru standarde interioare al Agenției Federale de Mediu anunță recomandări sub formă de referință și repere pentru a evalua contaminarea aerului interior cu poluanți.
Până la o valoare orientativă corespunzătoare I (RW I), nu se preconizează că nici o expunere pe viață la substanța corespunzătoare nu are efecte adverse asupra sănătății. Dacă valoarea de orientare II este depășită, riscurile de sănătate ale utilizatorilor de camere sensibile nu mai pot fi excluse cu o probabilitate suficientă.
Aceste orientări se aplică interioarelor private, zonelor publice și locurilor de muncă fără manipularea substanțelor periculoase. Cu toate acestea, valorile de referință nu indică riscuri pentru sănătate, dar exprimă faptul că o mare parte a populației este expusă la aceste substanțe într-o măsură similară.
Concentrația totală medie de COV în interior trebuie să fie sub 0,3 mg / m³. Pentru unele substanțe sau grupuri de substanțe, Agenția Federală de Mediu a derivat, de asemenea, orientări bazate pe sănătate sau toxicologie. Acestea au, în general, prioritate față de o evaluare totală, motiv pentru care nu trebuie depășite în aceste cazuri valorile ghid corespunzătoare pentru substanțele individuale.
Securitate împotriva COV-urilor în interior
Nu exista posibilitatea evitarii complete a COV-urilor în interior. Pentru a menține concentrația cât mai scăzută, ar trebui să se utilizeze produse la construirea, renovarea sau renovarea clădirilor, cu emisii reduse. Un schimb intens de aer este singura modalitate de a obține o reduce a concentratiilor de COV.
Ventilarea regulată permanenta și bazată pe necesități sau pe un plan bine conceput de ventilație joacă un rol important în calitatea aerului din interior.

Măsurare VOC folosind senzori VOC în sistemul de ventilație
În cazul în care există suspiciunea unui risc acut sau cronic pentru sănătate din cauza COV-urilor din aerul înconjurător, eșantionarea și analiza aerului interior trebuie efectuate de catre un expert.
După o măsurare a COV, experții pot determina posibila sursă de poluare în aerul din cameră, inspectând clădirea și intervievând locuitorii.
Eșantionarea pe termen scurt este de obicei efectuată pentru a determina iritanții, iar prelevarea pe termen lung este de obicei efectuată pentru substanțe cu efecte cronice. Măsurătorile pe termen scurt durează de la câteva minute la câteva ore, măsurările pe termen lung durează de la câteva ore la câteva zile sau săptămâni.
Ca orice altă măsurare, o măsurare COV are o anumită incertitudine. Trebuie să se creeze condiții standard pentru a obține valori de măsurare cât mai exacte.