Din martie până în octombrie este sezonul polenului. Aproximativ fiecare a șasea persoană suferă de o alergie la polen, numită în termeni populari și febră de fân. Pentru mulți alergici, aceasta este o perioadă asociată cu o calitate redusă a vieții și cu simptome enervante. Corpul uman absoarbe polenul prin căile respiratorii, iar în funcție de tipul de plantei, poate provoca o suprareacție a sistemului imunitar.

Ce este febra fânului?

Febra fânului reprezintă răspunsul organismului la anumiţi alergeni cum ar fi polenul, praful sau mucegaiul. Simptomele includ rinoree, congestie nazală, strănut, lăcrimare, mâncărime şi tuse. Deşi simptomele febrei fânului sunt similare cu cele ale răcelii banale, cele ale febrei fânului durează pentru perioade mai lungi de timp sau apar numai după expunerea la alergenii specifici.

Dacă o persoană are febra fânului, organismul său consideră alergenii la care este expus (de exemplu polen) ca pe corpi străini şi creşte răspunsul imun. De fapt, este ca şi cum organismul ar lupta cu alergeni aşa cum luptă cu infecţiile bacteriene sau virale, ccea ce duce la simptome asemănătoare răcelii.

Cei mai frecvenţi alergeni care produc febra fânului includ polenul copacilor, iarba şi mucegaiul. Simptomele se pot schimba atunci cînd cantitatea şi tipul alergenilor se modifică, în funcţie de anotimp, locaţie şi vreme.

Deşi este o afecţiune supărătoare ea nu pune viaţa în pericol. Pentru cele mai multe persoane afectate, tratamentul eficient include evitarea alergenilor care declanşează răspunsul imun şi tratament antihistaminic, decongestionante sau corticosteroizi.

În cazuri grave pot fi necesare antialergice administrate injectabil.

Un sistem de ventilație ajută împotriva alergiei la polen și a febrei fânului în interiorul locuinței.

Există multe motive pentru dezvoltarea unei alergii la polen. În plus față de factorii de risc individuali, schimbările climatice și timpii de înflorire asociați mai mult, nutriția și creșterea standardelor de igienă au un impact asupra acestui aspect. Aceasta din urmă, în special, pare a fi iritantă la prima vedere. Prin îmbunătățirea condițiilor igienice din toate domeniile vieții, sistemul imunitar uman este sub-provocat. Se poate întâmpla ca organismul să identifice polenul ca o amenințare și să încerce să-l combată.

Simptome

Simptomele clasice ale unei alergii la polen sunt nasul care curge, mâncărimi, ochi plini de apă. Deoarece membranele mucoase absorb în special polenul, umflarea apare adesea în aceste zone.

Dacă suspectați o alergie la polentrebuie să mergeți urgent la medic. Primul punct de contact aici este medicul de familie. Dacă nu poate deja să efectueze el însuși un test de alergie, el va trimite pacientul la un specialist adecvat (alergolog, oftalmolog, etc). În niciun caz nu trebuie subestimată febra fânului.

Dacă nu sunt tratate, simptomele menționate pot deveni mai grave și se pot produce migrene, somn neodihnitor, concentrare și tulburări gastro-intestinale

Pe termen lung, reacțiile alergice pot duce chiar la deteriorarea permanentă a plămânilor. Un alt aspect important care ar trebui clarificat de medic este alergia încrucișată.

Deoarece organismul nu reacționează la polen, ci mai degrabă la substanțele proteice conținute într-o alergie, trebuie verificat dacă apare o reacție similară atunci când consumăm alimente cu componente proteice similare.

Diagnosticul febrei fânului: și acum?

Dacă o alergie la polen este diagnosticată, totuși, acesta nu este sfârșitul lumii. Cu medicația potrivită, câteva trucuri simple și ajutoare, simptomele febrei fânului sunt ușor de gestionat. După consultarea medicului sau farmacistului, administrarea de antihistaminice este o modalitate ușoară de a ameliora simptomele.

În plus față de aceste remedii, există câteva reguli de conduită care pot face viața mai ușoară pentru persoanele care suferă de alergii: De exemplu, perioadele mai lungi în aer curat ar trebui evitate în perioada de alergie, deoarece polenul se răspândește puternic de către vânt. Un calendar de zbor al polenului poate ajuta și în acest sens. Oferă informații despre momentul în care se produce polenul si cu care concentrație.

Pe lângă nutriție, și alți factori externi joacă un rol: polenul se răspândește în aer și se poate acumula în păr și în haine pe parcursul zilei. Prin urmare, bolnavii de alergie ar trebui să-și spele bine părul seara înainte de a merge la culcare și să nu ducă hainele purtate cu ei în dormitor. Ștergerea regulată a pardoselilor reduce în mod suplimentar încărcătura de polen din casă.

În plus, este indicat să schimbați dieta în fazele zborului de polen . Trebuie redus consumul de brânză coaptă, produse de grâu, ciocolată, leguminoase și roșii. Produsele cu un conținut ridicat de drojdie și oțet pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra simptomelor de alergie.

În schimb, persoanele care suferă de febră de fân umplu cel mai bine frigiderul cu alimente bogate în vitamina B6, vitamina C și calciu. S-a dovedit că magneziul, zincul, seleniul și manganul ameliorează simptomele febrei fânului.

Alfa și omega febrei fânului: ventilație corectă

Pentru un climat de cameră optim și bunăstare personală, casa trebuie să fie bine ventilată zilnic. Pentru pacienții cu febră de fân, această ventilație poate deveni o tortură.

Acesta este motivul pentru care are sens să ventilați doar dimineața și seara sau noaptea.

Concentrația de polen în orașe este cea mai scăzută între orele 6 și 8 a.m. În zonele rurale, între 18:00 și 23:00 este momentul perfect pentru a deschide ferestrele. Pentru cei cărora le este dificil să ventileze intens în aceste momente, pot utiliza un sistem automat de ventilație. În special unitățile de ventilație descentralizate  poate fi utilizat cu ușurință într-o renovare și poate fi echipat cu filtrele corespunzătoare.

Spre deosebire de o ventilație simplă a geamurilor, dispozitivele au sisteme de filtrare integrate. Sistemele de ventilație din casă  oferă un mod optim de a vă proteja în mod fiabil și fiabil împotriva polenului, sporilor și a altor poluanți de mediu.

 

Filtrele de polen din clasa de filtrare G2 sunt adecvate în special pentru timpul de zbor al polenului. Cu ajutorul unui material electrostatic, aceștia filtrează ușor și eficient diferiți alergeni din aer înainte de a putea intra chiar în casă. Mai ales filtru de înaltă performanță de la inVENTer ce curata aerul foarte bine. 

Filtrul fin cu clasa de filtrare F5 nu ofera polenului si sporilor nici o ocazie de a intra în interior. Prticule fine, cum ar fi cenușă zburătoare, praf de cărbune, dar și bacterii și germeni pot fi separate din aerul exterior aici. Cu filtrele de carbon activat, este posibil să se filtreze componente fizico-chimice, cum ar fi mirosurile, gazele, vaporii, toxinele și poluanții din aer.

Mai ales în orașele mari, unitățile de ventilație inVENTer, cu aceste tehnologii de filtrare, pot oferi permanent un aer proaspăt în propria casă.

0
Back to Top
Produsul a fost adăugat în coș