Conceptul de ventilație

Evoluțiile din ultimii ani au dus la un “plic” din ce în ce mai etanș  (fațadă, fereastră, acoperiș) în clădirile noi și după modernizare. Scopul clar este menținerea pierderilor de căldură cât mai scăzute.

În același timp, însă, este necesară o schimbare a aerului pentru a evita umiditatea excesivă a aerului din interior și riscul asociat de dezvoltare a mucegaiului. Din acest motiv, Ordonanța de economisire a energiei (EnEV) prevede că este asigurat un „schimb de aer minim necesar pentru sănătate și încălzire” (EnEV 2014, § 6 paragraful 2).

Pentru a determina acest lucru, trebuie creat un așa-numit concept de ventilație. Conceptul este necesar pentru toate clădirile noi, precum și pentru renovarea caselor unifamiliale și multifamiliale, dacă mai mult de o treime din ferestre sunt înlocuite sau există o renovare majoră a acoperișului cu mai mult de o treime din zona acoperișului.

Conceptul de ventilație verifică dacă debitul de aer prin scurgerile din anvelopa clădirii (infiltrare) este mai mare decât schimbarea de aer necesară pentru protecția împotriva umidității. Dacă nu este cazul, există obligația de a pune în aplicare măsuri de ventilație.

Aceste măsuri includ soluții tehnice pentru ventilație gratuită sau bazată pe ventilator, care servesc la asigurarea unui schimb de aer independent de utilizator.

Calcularea nevoilor de schimb de aer

Este necesar un schimb de aer de 30 de metri cubi de persoană pe oră. Metoda obișnuită pentru calculul debitului necesar de aer exterior este așa-numita metodă Pettenkofer. În special, se ia în considerare cantitatea de dioxid de carbon (CO2) expirată de om. Aceasta este în medie de 20 litri de CO2 pe oră (VCO2 = 0,02 m3 / h).

Ce înseamnă?

Valoarea concentrației de CO2 admisă în cameră este:

CO2 perm = 1000 cm 3 CO 2 / m 3 aer

Aerul exterior conține, de obicei, o concentrație de 300 până la 400 de centimetri cubi de CO 2 pe metru cub de aer. O concentrație de este de obicei folosită pentru calcul.

CO2 AU = 0,00035 cm 3 CO 2 / m 3  aer

Conform acestor specificații, debitul necesar de aer exterior pentru o gospodărie de 4 persoane este de aproximativ 123 de metri cubi pe oră.

Protecția umidității prin schimbul de aer folosind un exemplu

O familie de patru produce 6.000-12.000 de grame de apă pe zi, până la 12 litri de apă . Aceasta corespunde unei găleți de apă bine umplute. 

În casele sigilate conform standardelor energetice, ventilația regulată a geamurilor nu mai este suficientă pentru a regla în mod adecvat umiditatea aerului, în caz contrar, ventilarea ar trebui să aibă loc la fiecare două ore – chiar noaptea, în timpul lucrului sau în perioada de sărbători. Ventilarea automată este esențială în aceste cazuri.

Achiziția de date pentru crearea unui concept de ventilație

În primul pas, condițiile geografice sunt relevante pentru colectarea datelor pe clădire atunci când se creează un concept de ventilație. Prin compararea codului poștal al unei case cu o hartă a vântului, se stabilește dacă imobilul este situat într-o regiune cu vânt sau cu vânt scăzut. Acest lucru se realizează prin compararea datelor cu Serviciul Meteo German.
Un alt punct este alinierea fațadei cu ferestrele sale pentru a asigura o ventilație liberă. Acest lucru se poate face numai dacă o unitate de utilizare are cel puțin două fețe de fațadă cu ferestre. Aerul poate curge dintr-o parte a fațadei în cealaltă cu ajutorul forțelor naturale, cum ar fi diferențele de vânt și de temperatură (curenți). Aceasta este urmată de informații privind izolarea termică și podelele unității de locuit sau de utilizare.

Cu informațiile finale despre spațiul de locuit, numărul de camere și repartizarea acestora în cele trei categorii de utilizare camera umedă (bucătărie sau baie), camera de zi (camera de zi, dormitorul sau camera copiilor) și camera auxiliară, colectarea datelor este completă.

Date cheie ale planificării ventilației

Sugestiile de planificare pentru ventilație optimă se bazează pe standarde în general aplicabile.

Acestea includ standardele DIN 4701-10 pentru ratingul energetic al clădirii, DIN 18017-3 pentru băile interioare și DIN 1946-6 pentru ventilarea gratuită și ventilată a apartamentelor.

În plus, există cerințele EnEV și cerințele de finanțare, de exemplu Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). În plus, cererile individuale ale clienților sunt luate în considerare în planificare. În cele din urmă, datele tehnice ale sistemelor de ventilație utilizate sunt incluse în planificarea ventilației.

Ar trebui să acordați atenție acestui lucru atunci când planificați ventilația

Ca furnizor de sisteme de ventilație descentralizate, inVENTer oferă clienților săi concepte de ventilație și propuneri de planificare coordonate care se bazează optim pe condițiile reale de utilizare. Sistemele de ventilație descentralizate cu recuperare  de caldura necesită un flux de aer echilibrat, care este de obicei garantat prin funcționarea în perechi. În modul de recuperare a căldurii, ventilatorul schimbă direcția la fiecare 70 de secunde, miezul ceramic fiind încărcat alternativ și descărcat ca acumulator de căldură.

Calculele se bazează pe fluxurile de aer reduse la jumătate ale dispozitivelor respective, deoarece sistemul mai târziu funcționează și în modul de recuperare a căldurii, ca standard și aerul este descărcat doar prin operația de transfer în jumătate din timpul de funcționare.

0
Back to Top
Produsul a fost adăugat în coș