Istoric, sistemele de ventilație descentralizate cu recuperare de căldură reprezintă cea mai recentă dezvoltare pe piața de ventilație. Primele unități de ventilație descentralizate au fost aduse la maturitatea pieței încă din anii ’90, iar tehnologia a fost dezvoltată și îmbunătățită succesiv de atunci. Pe baza valorilor empirice, producătorii și furnizorii au fost lideri pe acest segment de la început până astăzi.
Ventilația controlată
Împărțirea sistemelor majore
- Sisteme de ventilație descentralizate cu recuperare de căldură
- Sisteme centrale de ventilație cu recuperare de căldură
- Sisteme de evacuare fără recuperare de căldură
Dacă comparați cele trei sisteme, soluțiile de ventilație descentralizate se bucură de avantaje decisive, acceptând și popularitate crescândă pe piața de ventilație. Prin urmare, în ultimii ani, sistemele de ventilație descentralizate au înregistrat rate puternice de creștere, în care cote de piață au fost preluate și de sistemele centrale de ventilație. În ceea ce privește volumul, se vând acum chiar mai multe unitati descentralizat decât cele centralizate.
Arhitecții / proiectanții, instalatorii și clientii finali apreciază instalarea usoara si simpla a unităților de ventilație descentralizate, precum și întreținerea lor, fără a fi nevoie de firme specializate și economii de energie realizandu-se economii de energie, datorită consumului redus și recuperării ridicate a căldurii.
Piața în sine se caracterizează printr-o rată mare de inovație și un număr mare de nou-veniți, majoritatea pieței este dominată de câțiva furnizori consacrati de sisteme. Prin comparatie pe plan international, inovațiile și noile tehnologii sunt implementate cu viteze diferite in piata fiecărei țări. Datorită structurii lor de piață, anumite țări sunt mai dispuse să accepte inovații decât altele.
În ceea ce privește ventilația descentralizată, Germania înregistrează cel mai mare număr de sisteme descentralizate. Următoarele ghiduri vă oferă o imagine de ansamblu asupra domeniilor importante de pe piața germană de ventilație.
EnEV – Ordonanța de economisire a energiei
Ordonanța privind sistemul de protecție și încălzire a căldurii a fost reglementata de EnEV, fiind considerată un mijloc de politică energetică și de protecție a climei în Germania. Ca parte a acestui aspect, EnEV reglementează cerințele proprii admise pentru camerele încălzite și cu aer condiționat și include obligații pentru renovarea eficientă din punct de vedere energetic pentru proprietarii de case. În ceea ce privește domeniul de aplicare al cerințelor, se face o distincție între construcția unei clădiri noi și renovarea unei clădiri existente.
DIN 1946-6 Rata de schimb a aerului în camerele de zi
Datorită construcției de astăzi, fațadele moderne ale clădirilor sunt foarte dense, ceea ce înseamnă că nu există un schimb de aer adecvat cu comportamentul obișnuit de ventilație. Totuși, această lipsă de schimb de aer poate avea consecințe grave, cum ar fi deteriorarea umidității, creșterea mucegaiului sau chiar acumularea de poluanți. Pentru a garanta o schimbare adecvată a aerului, DIN 1946-6 prezintă diverse soluții posibile. Aici veți găsi prevederi specifice din DIN 1946-6.
Aprobarea DIBt și inspecția TÜV a dispozitivelor de ventilație
Institutul german pentru tehnologia construcțiilor (DIBt) este organismul de omologare pentru produse și tipuri nereglementate de construcții și emite, de asemenea, specificații pentru dispozitivele de ventilație mecanică. Aceste specificații se referă la diverse criterii, cum ar fi dimensiunile și fluxul de volum al aerului dispozitivului. TÜV verifică criteriile menționate, care constituie, de asemenea, baza pentru aprobarea DIBt a unităților de ventilație inVENTer. Informații suplimentare pot fi găsite în ghidul de testare TÜV și aprobarea DIBt a unităților de ventilație.
Eticheta eficienței energetice pentru sistemele de ventilație
Eticheta de eficiență energetică utilizează cântare de eficiență colorată pentru a face vizibil consumul de energie al produselor și ușurează cumpărătorii să aleagă produse eficiente din punct de vedere energetic. Pentru sistemele de ventilație rezidențială, etichetarea cu eticheta de eficiență energetică este obligatorie încă de la începutul anului 2016.
Cea mai bună clasă de eficiență pentru sistemele de ventilație este A + și cea mai proastă G, aceste clase descriu câtă energie poate fi economisită de unitatea de ventilație în comparație cu ventilația geamurilor.
Toate sistemele de ventilație de la inVENTer obțin clasa de eficiență energetică A. În combinație cu un senzor sau un controler MZ-One, diverse modele sunt chiar clasificate în clasa de eficiență A +. În articolul nostru puteți citi totul despre eticheta de eficiență energetică a sistemelor de ventilație și clasificarea sistemelor de ventilație descentralizate de la inVENTer.
Reglemantarea în România
În România reglementarea este făcută de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului prin Ordinul 1659 din 22.06.2011 privind Normativul pentru proiectarea executarea și exploatarea instalațiilor de ventilare și climatizare Indicativ I5-2010.