Problemele cu mucegaiul în locuințe apar deseori și pot avea diferite cauze. Există numeroase tipuri de mucegai care apar în camere și pot provoca distrugeri considerabile. Umiditatea în casă este principalul factor de aparitie si dezvoltare a mucegaiului.
După formarea mucegaiului, se pot declanșa numeroase boli, de la alergii la imbolnaviri grave. Îndepărtarea completă a mucegaiului poate fi anevoioasa și costisitoare în funcție de cât avansata este infestarea,dar este absolut necesară pentru a menține valoarea clădirii și pentru a-i proteja pe locuitori. Atunci când vine vorba de acoperirea costurilor de remediere, responsabilitatea revine în mod clar persoanei care a provocat pagubele.
Cauzele și formarea mucegaiului
Mucegaiul are nevoie de umiditate pentru a se dezvolta. Dacă infestarea are loc în camerele de zi și se întinde pe o suprafață mare, renovarea poate duce rapid la costuri considerabile. Pentru a putea elimina infestarea cu mucegai și pentru a o evita în viitor, trebuie identificate cauzele. Mucegaiul se va dezvolta in camerele când locuitorii ventileaza foarte putin incaperea si nu o incalzesc suficient. În aproximativ 10% din cazuri,este singura cauză de aparitie a mucegaiului.
În aproximativ 60% din cazuri, sunt responsabile de aparitia mucegaiului defectele structurale, iar 30% sunt cauzate de o combinație de erori de construcție, ventilație incorectă sau de lipsa unui sistem de ventilație. În cladirile vechi care au fost modernizate și în cladirile noi, există tendința de a se dezvolta mai rapid decât în cele vechi.
Datorită condițiilor structurale si a ventilatiei incorecte,umiditatea relativă din apartament poate fi ridicată. Dacă există o difuzie insuficientă a umidității la exterior, mucegaiul va găsi cele mai bune condiții pentru dezvoltare ,mai ales in sezonul rece cand ,anumite spații de locuit, cum ar fi dormitoarele, băile sau bucătăriile sunt mai expuse riscurilor.
Tipuri de mucegai
Peste 100.000 de tipuri de mucegai au fost identificate special la nivel mondial, doar câteva dintre ele sunt responsabile pentru pagubele clădirilor rezidențiale. Mucegaiul negru, mucegaiul verde și mucegaiul alb sunt cel mai frecvent întâlnite tipuri.
- MUCEGAI VERDE
Cel mai comun tip de mucegai este mucegaiul verde “Aspergillus fumigatus”. Purtătorii săi de spori sunt colorați în verzui, în timp ce componentele rămase par gri până la albicioase. Este foarte frecvent intalnit în ghivece, pe pereții și plafoanele umede se raspandeste prin spori în toată casa.
Zonele frecvent afectate de acest tip de mucegai sunt zonele in care umiditatea este in permanenta crescuta precum in bail si bucatarii si îmbinările din zonele slab ventilate. Poate să apară împreună cu alte tipuri de mucegai, formând astfel un amestec colorat.
Otrava acestei ciuperci, gliotoxina, nu este extrem de nocivă pentru animale și oameni, dar are un efect de imunodeficiență. Poate declanșa alergii, astm și dureri de cap, iar sporii pot infecta țesutul pulmonar și pot provoca leziuni pe durată indelungata
- MUCEGAI NEGRU
Mucegaiul negru este cel mai de temut și mai cunoscut tip de mucegai din spațiile de locuit. Poate fi format din numeroase tipuri de matriță. Până în prezent,sunt cunoscute aproximativ 40 de specii care pot forma mucegai negru.
Mucegaiul negru este deosebit de frecvent in perete si pe perete. Pereții, tapetul, plafoanele tencuite și îmbinările din țiglă sunt în special afectate de acest tip de mucegai. Diferențele mari de temperatură nu reprezintă o problemă pentru el,dezvoltandu-se într-un interval de la 6°C la 45°C. În funcție de tipul de matriță, aceasta poate fi uscată/pudră sau subțire/gri . Toate tipurile de mucegai negru sunt extrem de toxice pentru organismul uman datorită agresivității și longevitatii lor. “Aspergillus niger”, poate declanșa diverse boli,de la alergii la boli de rinichi si boli infecțioase grave. Un alt mucegai negru, „Stachybotrys chartaru” poate duce la o afecțiune numită stachybotryosis, care amintește de Alzheimer.
Mucegaiul stachybotrys chartum tinde sa creasca pe suprafete ce contin celuloza, cum ar fi lemnul, hartia sau placile de gipscarton. Acest tip de mucegai prefera mediile umede si calde si creste oriunde conditiile sunt potrivite.
- MUCEGAI ALB
Întrucât mucegaiul alb este destul de clar și este deosebit de dificil de identificat pe substraturile ușoare, cum ar fi tencuiala sau culorile ușoare ale pereților, rămâne adesea nedetectat mult timp și se poate răspândi usor. Abia după un timp, mucegaiul alb își schimbă culoarea și devine mai închis.
Mucegaiul alb este deosebit de frecvent intalnit pe colțurile de tavan sau podea, în nișe, în spatele mobilierului de pe pereții exteriori și din subsol, în încăperile reci, neîncălzite și umede.
Nu trebuie confundat cu eflorescența pe cărămizi, beton și mortar. Un miros ușor neplacut, apariția păduchilor de lemn, sau a păduchilor de praf în apartament sunt semne ca mucegaiul alb s-a instalat indicand totodata un mediu umed. Mucegaiul alb irită membranele mucoase și poate duce astfel la infecții ale sinusurilor, răceli frecvente,boli de piele, dureri în gât, tuse, bronșită cronică sau dureri articulare.
Aceste semne sunt adesea interpretate greșit și atribuite aerului uscat din interior. Dacă aerul este umidificat, mucegaiul alb va găsi condiții si mai bune de dezvoltare.
- MUCEGAI ROȘU
Mucegaiul roșu „Neurospora” sau „Chrysonilia sitophila”este cunoscut și sub denumirea de mucegaiul painii sau mucegaiul brutarului.Se găsește în principal pe cereale, în făină și în brutării. În apartamente, tapetul de hârtie este o sursă de hrană ideală pentru mucegai.
Mucegaiul roșu apare mai frecvent în băi,toalete și bucătării, deoarece concentratiile de nutrienți sunt mai mari decât în alte camere de zi, au aspect mai degrabă uscat cu o consistență lipicioasă si apar și în diferite nuanțe de culoare rosie. Mucegaiul roșu poate duce la afectiuni pulmonare, cum ar fi astmul.
- MUCEGAI GALBEN
Mucegaiul galben „Aspergillus flavus” nu este atat de vizibil precum mucegaiul verde sau negru, din cauza aspectului său, se poate instala și în camerele de zi. Se poate intalni în aceleași locuri ca și alte tipuri de mucegai,dar preferă colțurile umede, țesăturile de bumbac și mobilierul tapițat. Consistența sa variază între uscat, granular și gras.
Mucegaiul galben eliberează aflatoxina o otravă destul de puternica și, la fel ca mucegaiul negru,este deosebit de periculos pentru sănătate. Aflatoxina poate provoca cancer la ficat și insuficiență cardiacă.
Concluzie
Tipurile de mucegai din camerele de zi sunt periculoase. Mucegaiul negru, apare frecvent în interior și poate fi responsabil pentru alergii și numeroase alte boli. Dacă mucegaiul este descoperit, tipul specific ar trebui clarificat folosind un test de matriță pentru a obține procedurile suplimentare și măsurile de remediere.
Probleme de sănatăte cauzate de mucegai
Mucegaiul vizibil și invizibil pot declanșa boli grave și uneori permanente – acestea pot evolua de la alergii la disconfort iar de la disconfort la infecții. Persoanele slăbite imunologic și copiii prezintă un risc deosebit.
Primele simptome precum durerile de cap,insomnia sau problemele respiratorii nu sunt întotdeauna clare, pentru ca pot fi declanșate și de alte boli.
Dacă există un pericol trebuie determinati de sporii mucegaiului, concentrația acestora și tipul mucegaiului. Cantități mai mici de spori de mucegai pot intra și în cameră prin aerul exterior, dar aceste concentrații scăzute sunt în general inofensive, deoarece părăsesc camera rapid atunci când sunt ventilate corespunzător.
Dacă sunt afectati pereții,tavanele, podelele sau mobilierul din sufragerie, concentrația sporilor în aerul din cameră crește. În acest caz,ventilația regulată nu mai ajută la eliminarea mucegaiului.
Există multe semne de deteriorare a sănătății cauzate de mucegai: de la iritații ale tractului respirator și alergii, la probleme digestive, dureri de cap, epuizare, până la erupții cutanate și infecții fungice. Sugarii, copiii și persoanele cu imunitate scazuta prezintă un risc deosebit imbolnavire. Alergiile la mucegai sunt cauzate de inhalarea sporilor și sunt exprimate în astm și simptome similare cu cele ale febrei fânului. Sporii de mucegai pot fi găsiți în concentrații dăunătoare pentru sănătatea si în aerul din încăpere chiar dacă nu există (încă) o infestare evidentă a mucegaiului.
Intoxicația cu mucegai, care este declanșată de tipuri speciale de mucegai, poate provoca probleme de concentrare și oboseală, precum și diverse boli grave.În unele cazuri, mucegaiul rămâne nedetectat în camerele de zi și structura clădirii, dar sporii sunt deja în aer. Sporii, care formează enzime periculoase, intră în corpul uman prin respirație și piele.
Mucegaiurile din camerele de zi sunt în general periculoase pentru sănătate, dar în grade diferite. Toxinele formate,pot declanșa o varietate de boli,in cea mai mare parte este vorba de probleme respiratorii sau reacții alergice, unele tipuri de mucegai sunt suspectate de a provoca cancer sau pot duce la deteriorarea severă a organelor și chiar la moarte.
Oamenii locuiesc adesea într-un apartament mucegăit de ani buni. Simptomele care apar nu sunt adesea asociate mucegaiului și sunt atribuite altor boli sau chiar ignorate. Dacă medicii nu pot găsi o cauză definitivă a simptomelor, pacientul trebuie testat. Căutarea cauzei mucegaiului, îndepărtarea matriței și restaurarea componentelor afectate, precum și prevenirea dezvoltarii viitoare a mucegaiului sunt deosebit de importante.
Riscurile pentru sănătate pot fi reduse la minimum și bolile provocate de mucegai, care au apărut deja, pot fi tratate usor si rapid numai dacă contaminarea mucegaiului este eliminată definitiv și o nouă declansare este prevenită.
- Oamenii prezintă un risc deosebit la sporii de mucegai
În special pentru persoanele al căror sistem imunitar a fost deja slăbit de o boală anterioară (cronică), mucegaiul este un mare pericol. Bolile sistemului cardiovascular sau bolile respiratorii, duc la o sensibilitate crescuta fata de infectii si toxine.
De asemenea, sugarii și copiii pot suferi daune permanente. Copiii sunt mai sensibili la toxinele de mediu și nu au dezvoltat încă apărarea suficientă. Riscul de alergie crește dacă locuiți într-un apartament contaminat cu mucegai.
Simptome și semne ale sporilor mucegaiului în aer
Anumite simptome pot indica probleme de sănătate cauzate de mucegai. Problema este că, de obicei, aceste semne nu sunt în mod clar atribuibile mucegaiului, dar pot apărea și într-o varietate de alte boli.
Simptomele și bolile care pot fi cauzate de mucegai în casă includ:
- Probleme respiratorii, reacții alergice, astm bronsic, bronșită
- Durere în gât, răgușeală, tuse
- Dureri abdominale, greață, probleme digestive
- Cefalee, migrenă
- Stări de epuizare, oboseală, insomnie
- Ochi arși, roșii
- Erupție, eczemă, roșeață
- Boli fungice cu fond neexplicat
- Boala pulmonară și cardiacă
- Boli infecțioase
Concluzie
Daune aduse sănătății cauzate de mucegai
Anumite simptome pot indica o boală cauzată de mucegai. Dacă cauza bolii este neclară, medicii și pacienții ar trebui să ia în considerare și să clarifice acest posibil motiv. Dacă mucegaiul este găsit sau suspectat în apartament, riscurile pentru sănătate trebuie luate în serios. O îndepărtare completă a matriței este absolut necesară.
- Prevenirea și prevenirea mucegaiului
Pe lângă defectele structurale sau neglijența terților, mucegaiul poate fi, în multe cazuri, atribuit încălzirii și ventilației incorecte din apartament.
Pentru a preveni mucegaiul într-un stadiu incipient, măsurile structurale și obiceiurile de viață ale rezidenților ar trebui adaptate în consecință. Umiditatea relativă din casă trebuie păstrată la un nivel scăzut pentru a preveni creșterea mucegaiului pe suprafețe. În ghid sunt prezentate măsuri simple de prevenire a mucegaiului.
- Remedierea matriței – păstrarea valorii în caz de mucegai
După ce s-a produs avaria, cei afectați au diverse opțiuni pentru remedierea matriței. Dacă măsurile sunt îndreptate numai împotriva mucegaiului vizibil, superficial, matrița se va răspândi din nou după un anumit timp. Recondiționarea ar trebui să includă întotdeauna combaterea mucegaiului vizibil și invizibil.
În ghid, sunt prezentate și comparate diferitele opțiuni pentru remedierea mucegaiului și sunt menționate măsuri imediate pentru îndepărtarea daunelor la mucegai.
- Sfaturi despre infestarea mucegaiului în interior
Centrele de consiliere pe tema mucegaiului sunt uneori organizate la nivel național sau regional. Aici veți găsi adrese care vă pot ajuta cu infestarea mucegaiului: rețele naționale și regionale și agenții de specialitate, experți în mucegai, laboratoare care efectuează analize de mucegai și câini de detectare a mucegaiului.