Ventilație descentralizată a spațiului de locuit

Datorita cresterii nevoii de economie de energie, constructiile sunt efectuate tot mai etans.Acest lucru împiedică aproape complet schimbul natural de aer dintre exteriorul si interiorul constructiei,cea mai simpla solutie este ventilarea prin deschiderea ferestrelor,insa in acest caz se pierde foarte multa energie.
Ventilarea descentralizată a spațiului de locuit cu recuperare de căldură este solutia optima ce poate remedia această problemă. Următoarele articole oferă mai multe informații despre ventilația descentralizată a spațiului de locuit.

Dacă este planificată instalarea unui sistem de ventilație, ventilația descentralizată prin utilizarea mai multor dispozitive individuale este o soluție flexibilă. Aceste dispozitive individuale sunt introduse în peretele exterior al clădirii și lucrează întotdeauna în perechi. Această interacțiune permite dispozitivelor să transporte aerul viciat din interior în exterior și apoi să furnizeze in interior aer proaspăt. Utilizarea suplimentară a unui acumulator de căldură din ceramică, asigură menținerea in camera a temperaturii curente.

Aici este explicat în detaliu principiul de ventilație al sistemelor de ventilație descentralizate.

Sistemele de ventilație centrală necesită numeroase conducte de ventilație, care sunt bine ancorate în clădire. În schimb, sistemele de ventilație descentralizate sunt o soluție mult mai flexibilă pentru schimbul de aer obișnuit datorită utilizării mai multor dispozitive individuale, care pot fi utilizate relativ ușor și în clădirile noi și în clădirile existente. Această instalație flexibilă reprezintă un avantaj semnificativ în contrast cu sistemele de ventilație centrală. Articolul următor oferă avantaje suplimentare ale sistemelor de ventilație descentralizate, care se referă, printre altele, la domeniile de planificare și instalare.

Ventilarea este o măsură importantă pentru menținerea unei bune calitati a aerului la interior. Prin schimbarea aerului la momentul potrivit, nu numai că sunt îndepărtați poluanții și praful fin, dar și umiditatea aerului poate fi reglată. O bună planificare a ventilației este esențială pentru instalarea sistemelor de ventilație descentralizate pentru a garanta schimbul minim de aer necesar și un climat interior sănătos. Articolul următor arată ceea ce trebuie luat în considerare la crearea unui concept de ventilație.

Sistemele de ventilație descentralizate de la inVENTer nu numai că creează un climat interior plăcut, ci pot fi instalate foarte ușor și în doar câțiva pași. Acest articol explică asamblarea ventilației descentralizate a spațiului de locuit în cuvinte și imagini în șapte pași simpli.

Curățarea și întreținerea multor dispozitive este o cerință de bază pentru o durată de viață lungă și funcționalitatea optimă a dispozitivului. Acest lucru joacă, de asemenea, un rol important în ventilația descentralizată a camerei de zi. Deoarece asigurarea calității ventilației necesită anumite cerințe igienice. Acest articol explică care sunt acestea și de ce este necesară curățarea sistemului de ventilație. În plus față de beneficii, este prezentată procedura exactă pentru curățare și întreținere și sunt explicate diferite caracteristici speciale ale componentelor individuale inVENTer.

Ventilarea regulată și controlată este esențială pentru a preveni creșterea mucegaiului. Durabilitatea,privind ciclul de viață, eficiența energetică și bunăstarea joacă un rol din ce în ce mai important în evaluarea bunurilor imobiliare.
Etanșeizarea clădirii menține căldura în interior și astfel se economisește multă energie pentru încălzire,insa tocmai din aceasta cauza este necesara ventilarea spatiului interior pentru oferi un schimb optim si un aport de aer proaspat permanent in interior.

 

Configurarea ventilației spațiului de locuit

Toată lumea visează la o casă în care sa se simte confortabil și sănătos, în care aerul viciat și umed sa fie de domeniul trecutului  și sa nu existe riscul de formare a mucegaiului Tehnologia de ventilație asigură aport de aer proaspăt în casă,chiar dacă ferestrele rămân închise sau dacă ventilația nu este suficientă, inlocuieste aerul viciat cu aerul proaspăt din exterior,bogat în oxigen.

Ventilatia controlata in casa – eficient din punct de vedere energetic cu recuperare de caldura

Ventilația regulată și o calitate ridicată a aerului fără a fi necesară deschiderea geamurilor,este asigurata prin ventilație controlată cu sau fără recuperare de căldură.Dorința de aer curat în propria locuinta este acum o cerință pentru noile constructii de case si apartamente si faptul ca toate clădirile rezidențiale trebuie sa fie ventilate permanent. Trebuie sa se faca o  distincție între sistemele de ventilație centralizate și cele descentralizate în ventilarea spațiului de locuit în funcție de aria de aplicare.

Ventilație pentru un mediu de viață sănătos

Aparitia oboselii,durerilor de cap si dificultatii de concentrare este cauza faptului ca in interiorul incaperii aerul este viciat.Dacă nu există o ventilație suficienta,continutul oxigenului din aer scade astfel se acumuleaza poluanti.Datorita eliminării insuficiente a umidității, sporii mucegaiului  se dezvolta si intra în aerul din cameră.Acestia nu pot provoca doar efecte asupra sănătății precum astmul,mucegaiul afectează pereții și dăunează structurii clădirii.Prin deschiderea ferestrelor se pot lua măsuri de remediere doar pe termen scurt,astfel ca ar trebui să vă ventilați incaperea atât de des (de obicei de 7-8 ori pe zi) încât aceasta metoda devine ineficienta din punct de vedere energetic crescand costurile cu incalzirea.Rezolvarea acestor situatii se poate face cu ajutorul sistemelor de ventilatie centralizat sau descentralizat.

Ventilația pivniței – aer curat în interior, umiditate afară

Când temperaturile cresc primăvara, mulți simt nevoia să deschidă ferestrele și ușile larg pentru a facilita intrarea aerului curat in toata incaperea,acest lucru este valabil în special pentru subsol acest lucru inrautateste situatia,datorita faptului ca este amplasat subteran, subsolul este cea mai rece cameră din casă și, periclitată de deteriorarea umidității: Aportul de aer cald si umed in camera din subsol se va raci si va condensa rapid pe peretii acestuia datorita diferentelor de temperatura ,aerul rece poate absorbi mai puțina umiditate, iar excesul de umiditate este absorbit de pereții subsolului și se va impregna in zidărie,acest fenomen se manifesta treptat in timp.
În zona aflată în contact cu solul, nu există, de asemenea, îmbinări și goluri pentru o schimbare naturală a aerului, iar schimbul de aer prin ferestre este, de asemenea, mai mic, deoarece acestea sunt mai mici sau nu exista deloc.În acest caz, beciurile necesită o ventilație separată pentru un aport cu aer proaspăt.

Cauzele umidității în subsol

In clădirile noi cu subsoluri izolate,există de obicei mai puține probleme decât în ​​casele care au fost construite înainte de 1970,dacă o pivniță este bine izolată și are pereți exteriori uscați,nu există nici o problemă in evitarea condensului printr-o ventilație corectă.
In cazul în care există daune provocate de infiltratii ,o ventilație corectă a pivniței nu poate face nimic împotriva pagubelor,deoarece există si se produce in permanenta prea multă umiditate.
Atunci când vine vorba de daunele provocate de umiditate, este foarte important daca incaperile sunt locuite sau nelocuite. Camerele de petrecere și apartamentele din subsol sunt de obicei izolate și pot fi încălzite astfel încât subsolul să nu se răcească prea mult, iar diferenta dintre temperatura exterioară  si cea interioara sa fie cat mai mica chiar și vara.
Factorul principal ce influienteaza distrugerile provocate de umiditate rămâne un comportament incorect in ventilarea subsolului – mai ales printr-o fereastră oscilobatata permanent.

Contracararea umezelii prin încălzirea și ventilația pivniței

Soluțiile pentru dezumidificarea subsolului prin ventilarea corespunzătoare sau chiar încălzirea subsolului, au ca rezultat prevenirea mirosului,umezirea peretilor și dezvoltarea mucegaiului insa au si limitari.
În timp ce ventilația corectă a pivniței poate fi pusă în aplicare fără probleme pe timp de iarnă, vara este aproape imposibila,deoarece dacă se respecta regula conform căreia ventilația este permisă doar atunci când temperatura de afara este mai scazuta decat cea din interior uneori nu se poate efectua vara, sau doar câteva ore noaptea cand temperaturile scad.
Încălzirea pivniței creează,costuri suplimentare,iar in acest caz pivnita nu va mai putea fi folosita ca un loc racoros de stocare (vin,alimente).

Sfaturi practice:
  • Înainte de a vă aerisi subsolul, asigurați-vă că temperatura exterioară este mai mică decât temperatura interioară.
  • Verificați,climatul interior cu un umidometru,și instalați al doilea pentru a măsura conținutul de umiditate al aerului exterior: Dacă conținutul de umiditate din exterior nu este mai mare decât cel din interior,ar trebui montat un sistem de ventilatie
  • Pe timpul verii cand temperaturile sunt ridicate,trebuie asigurata o ventilare a incaperii maxin 1 data pe zi,în cazul temperaturilor moderate schimbul de aer se poate face de 2-3 ori pe zi.
  • Nu este posibilă încălzirea subsolului cu ajutorul aerului exterior ,acesta fiind cald se raceste rapid in contact cu mediul interior  rezultand doar o crestere brusca a umiditatii
  • Schimbul de aer ar trebui să fie cât mai rapid și eficient:deschideți cât mai mult ferestrele subsolului și, în cel mai bun caz, asigurați tirajul.
  • Lăsați geamurile subsolului deschise vara maxim 20 de minute și apoi închideți-le complet.
Ventilație automată a pivniței
Controlul diferențial al temperaturii și controlul punctului de rouă

Dacă doriți să vă asigurați că totul este bine atunci când vine vorba de reglarea aerului din subsol, schimbul aerului din interior se poate face optim prin ventilația automată a pivniței. Acest lucru vă scutește de a fi nevoiți să urmăriți momentul potrivit pentru a ventila incaperea-poate fi dificil, mai ales noaptea sau în zilele de lucru.

Indiferent dacă alegeți un sistem de ventilație cu sau fără recuperare de căldură,există două module de control disponibile pentru aceasta:
-regulatorul de diferență de temperatură
-controlul punctului de rouă.
Un regulator de diferență de temperatură este un dispozitiv de comutare care poate fi utilizat pentru a controla ventilația pivniței în funcție de temperatura exterioară și interioară: atât timp cât temperatura exterioară nu depășește o anumită valoare,dispozitivele conectate sunt oprite automat. Temperatura se măsoară cu doi senzori.
Cu controlul punctului de roua există o ventilație automată a pivniței pe baza temperaturii punctului de rouă.Un senzor măsoară permanent umiditatea și temperatura relativă a aerului exterior și interior. Aceste date sunt utilizate pentru a calcula și compara ambele puncte de rouă – ventilația se realizează numai dacă punctul de rouă exterior este sub punctul de rouă al aerului interior și, prin urmare, aerul exterior are un conținut de apă mai mic decât aerul din interior. Pentru a ilustra cum funcționează, imaginați-vă o sticlă rece scoasă din frigider în timpul verii: Sticla devine umedă in exterior,deoarece aerul cald lovește suprafața rece și umiditatea se așază acolo sub forma de apa.

Sistem de ventilație la subsol

În timp ce controlul punctelor de rouă și regulatoarele diferenței de temperatură constituie baza pentru ventilația automată a pivniței, puteți alege în continuare între soluțiile de ventilație cu sau fără recuperare de căldură – în conditiile  in care încăperile din subsol sunt sau nu sunt locuite.Datorita faptului ca sistemele de ventilație descentralizate sunt formate din mai multe unități de ventilație special montate în pereții exteriori,acest lucru permite ventilarea separata a camerelor din spatiu,fiind o idee buna de includere a subsolului ca si zona de ventilatie definita separat. În acest context, două sisteme de ventilație moderne sunt deosebit de importante pentru dumneavoastră:

 -Sistemul de ventilație inVENTer Smart + Sylt
– Platforma de control inVENTer Connect

Sistemul de ventilație inVENTer Smart + Sylt este ideal pentru subsoluri sau pivnite.Avand in componenta noul ventilator XENION acesta creste semnificativ rata de schimb a aerului,drept urmare,imprima aerului o miscare constanta umiditatea fiind indepartata permanent in timp ce aerul proaspat este furnizat fara ca ferestrele să fie deschise în mod regulat.Acest lucru garantează recuperare de căldură de până la 87%.Ca toate dispozitivele inVENTer, acest sistem de ventilație este, ușor de instalat,nu trebuie instalate sisteme de tubulatura complexe prin casă,si este suficientă o trecere simplă prin peretele exterior,chiar și sub nivelul solului. Mai multe despre sistemul de ventilație inVENTer Smart+ Sylt gasiti  aici 

Pentru o pivniță uscată și bine aerisita, inVENTer are in portofoliu ventilație complet automatizata din mai 2019, care, datorită senzorilor de umiditate și temperatură,va determina condițiile optime de furnizare a aerului proaspat in interior complet autonom.Cu soluția wireless pentru reglarea aerului din interior inVENTer Connect, controlul ventilației este mai divers și în același timp mai ușor.. Sistemul de control inteligent asigură cea mai bună calitate a aerului din subsolul dumneavoastra,indiferent dacă este vorba de camere locuite sau nelocuite,deoarece ventilația poate fi implementată cu sau fără recuperare de căldură. Poate fi controlat complet automat sau individual în funcție de preferințele și nevoile dumneavoastra,prin intermediul aplicației inVENTer Mobile. Mai multe pe platforma controler inVENTer Connect învăța aici .

Ventilația corectă a pivniței

Deoarece zona subsolului este in subteran, sunt cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci când ventilați.Dacă ventilatia se face incorect,există riscul ca aerul cald și umed să pătrundă in interior,se rapid și condenseaza pe peretii subsolului acesta fiind locul ideal de dezvoltare a mucegaiului.Se recomandă prudență in ventilarea mecanica, mai ales vara, când temperatura exterioară este de obicei semnificativ mai mare decât temperatura interioară,si trebuie urmărit momentul potrivit pentru a permite aerului proaspăt să intre în subsol/pivnita.

Cea mai simplă metoda este montarea de termometre și higrometre, cu ajutorul cărora puteți regla temperatura și conținutul de umiditate al aerului din exterior și din interior. O alta metoda consta in ventilația automată a pivniței bazata pe senzori de temperatura si umiditate.Dacă încăperile din subsol sunt locuite,se recomandă o soluție de ventilație cu recuperare de căldură.In cazul proiectarii unui sistem de ventilație descentralizat, puteți stabili subsolul ca o zonă de ventilație separată și sa fie integrata în controlul individual sau automat al ventilatiei centrale a locuintei.Problemele ventilatiei necorespunzatoare apar mai ales în subsolurile neîncălzite,unde se pot face mai multe daune prin deschiderea ferestrelor decat sa va bucurati de avantajele unei incaperi proaspat ventilate.Oricine aport de aer proaspat si cald din exterior intr-un subsol neincalzit fara a controla umiditatea duce la aparitia condensului pe peretii subsolului.