Datorita cresterii nevoii de economie de energie, constructiile sunt efectuate tot mai etans. Acest lucru împiedică aproape complet schimbul natural de aer dintre exteriorul si interiorul constructiei, cea mai simpla solutie este ventilarea prin deschiderea ferestrelor, insa in acest caz se pierde foarte multa energie.

Ventilarea descentralizată a spațiului de locuit cu recuperare de căldură este solutia optima ce poate remedia această problemă. Următoarele articole oferă mai multe informații despre ventilația descentralizată a spațiului de locuit.

Ventilația descentralizată a spațiului de locuit

Dacă este planificată instalarea unui sistem de ventilație, ventilația descentralizată prin utilizarea mai multor dispozitive individuale este o soluție flexibilă. Aceste dispozitive individuale sunt introduse în peretele exterior al clădirii și lucrează întotdeauna în perechi. Această interacțiune permite dispozitivelor să transporte aerul viciat din interior în exterior și apoi să furnizeze in interior aer proaspăt. Utilizarea suplimentară a unui acumulator de căldură din ceramică, asigură menținerea in camera a temperaturii curente.

Avantajele sistemelor de ventilație descentralizate inVENTer

Sistemele de ventilație centrală necesită numeroase conducte de ventilație, care sunt bine ancorate în clădire. În schimb, sistemele de ventilație descentralizate sunt o soluție mult mai flexibilă pentru schimbul de aer obișnuit datorită utilizării mai multor dispozitive individuale, care pot fi utilizate relativ ușor și în clădirile noi și în clădirile existente.

Această instalație flexibilă reprezintă un avantaj semnificativ în contrast cu sistemele de ventilație centrală. Articolul următor oferă avantaje suplimentare ale sistemelor de ventilație descentralizate, care se referă, printre altele, la domeniile de planificare și instalare.

Planificarea sistemelor de ventilație descentralizate inVENTer

Ventilarea este o măsură importantă pentru menținerea unei bune calitati a aerului la interior. Prin schimbarea aerului la momentul potrivit, nu numai că sunt îndepărtați poluanții și praful fin, dar și umiditatea aerului poate fi reglată.

O bună planificare a ventilației este esențială pentru instalarea sistemelor de ventilație descentralizate pentru a garanta schimbul minim de aer necesar și un climat interior sănătos. Articolul următor arată ceea ce trebuie luat în considerare la crearea unui concept de ventilație.

Instalarea și asamblarea sistemului de ventilație descentralizat inVENTer

Sistemele de ventilație descentralizate de la inVENTer nu numai că creează un climat interior plăcut, ci pot fi instalate foarte ușor și în doar câțiva pași. Acest articol explică asamblarea ventilației descentralizate a spațiului de locuit în cuvinte și imagini în șapte pași simpli.

 

Curățarea și întreținerea sistemului de ventilație descentralizat inVENTer

Curățarea și întreținerea multor dispozitive este o cerință de bază pentru o durată de viață lungă și funcționalitatea optimă a dispozitivului. Acest lucru joacă, de asemenea, un rol important în ventilația descentralizată a camerei de zi. Deoarece asigurarea calității ventilației necesită anumite cerințe igienice. Acest articol explică care sunt acestea și de ce este necesară curățarea sistemului de ventilație.

În plus față de beneficii, este prezentată procedura exactă pentru curățare și întreținere și sunt explicate diferite caracteristici speciale ale componentelor individuale inVENTer

Costul unui sistem de ventilație descentralizat inVENTer

Ventilarea regulată și controlată este esențială pentru a preveni creșterea mucegaiului. Durabilitatea,privind ciclul de viață, eficiența energetică și bunăstarea joacă un rol din ce în ce mai important în evaluarea bunurilor imobiliare.

Etanșeizarea clădirii menține căldura în interior și astfel se economisește multă energie pentru încălzire,insa tocmai din aceasta cauza este necesara ventilarea spatiului interior pentru oferi un schimb optim si un aport de aer proaspat permanent in interior.

Configurarea ventilației spațiului de locuit
 

Toată lumea visează la o casă în care sa se simte confortabil și sănătos, în care aerul viciat și umed sa fie de domeniul trecutului  și sa nu existe riscul de formare a mucegaiului

Tehnologia de ventilație asigură aport de aer proaspăt în casă,chiar dacă ferestrele rămân închise sau dacă ventilația nu este suficientă, inlocuieste aerul viciat cu aerul proaspăt din exterior,bogat în oxigen.

Ventilația controlată în casă

Eficient din punct de vedere energetic & recuperare de căldură

Ventilația regulată și o calitate ridicată a aerului fără a fi necesară deschiderea geamurilor,este asigurata prin ventilație controlată cu sau fără recuperare de căldură. Dorința de aer curat în propria locuinta este acum o cerință pentru noile constructii de case si apartamente si faptul ca toate clădirile rezidențiale trebuie sa fie ventilate permanent.

Trebuie sa se facă o distincție între sistemele de ventilație centralizate și cele descentralizate în ventilarea spațiului de locuit în funcție de aria de aplicare.

Ventilație pentru un mediu de viață sănătos

Aparitia oboselii ,durerilor de cap si dificultatii de concentrare este cauza faptului ca in interiorul incaperii aerul este viciat. Dacă nu există o ventilație suficienta,continutul oxigenului din aer scade astfel se acumuleaza poluanti. Datorita eliminării insuficiente a umidității, sporii mucegaiului  se dezvolta si intra în aerul din cameră.

Acestia nu pot provoca doar efecte asupra sănătății precum astmul,mucegaiul afectează pereții și dăunează structurii clădirii. Prin deschiderea ferestrelor se pot lua măsuri de remediere doar pe termen scurt,astfel ca ar trebui să vă ventilați incaperea atât de des (de obicei de 7-8 ori pe zi) încât aceasta metoda devine ineficienta din punct de vedere energetic crescand costurile cu incalzirea.

Rezolvarea acestor situatii se poate face cu ajutorul sistemelor de ventilatie centralizat sau descentralizat.

Ventilația pivniței – aer curat în interior, umiditate afară

Când temperaturile cresc primăvara, mulți simt nevoia să deschidă ferestrele și ușile larg pentru a facilita intrarea aerului curat in toata incaperea,acest lucru este valabil în special pentru subsol acest lucru inrautateste situatia,datorita faptului ca este amplasat subteran, subsolul este cea mai rece cameră din casă și, periclitată de deteriorarea umidității:

Aportul de aer cald si umed in camera din subsol se va raci si va condensa rapid pe peretii acestuia datorita diferentelor de temperatura, aerul rece poate absorbi mai puțina umiditate, iar excesul de umiditate este absorbit de pereții subsolului și se va impregna in zidărie, acest fenomen se manifesta treptat în timp.

În zona aflată în contact cu solul, nu există, de asemenea, îmbinări și goluri pentru o schimbare naturală a aerului, iar schimbul de aer prin ferestre este, de asemenea, mai mic, deoarece acestea sunt mai mici sau nu exista deloc. În acest caz, beciurile necesită o ventilație separată pentru un aport cu aer proaspăt.

Cauzele umidității în subsol

În clădirile noi cu subsoluri izolate, există de obicei mai puține probleme decât în ​​casele care au fost construite înainte de 1970, dacă o pivniță este bine izolată și are pereți exteriori uscați, nu există nici o problemă in evitarea condensului printr-o ventilație corectă.

În cazul în care există daune provocate de infiltratii ,o ventilație corectă a pivniței nu poate face nimic împotriva pagubelor, deoarece există și se produce în permanență prea multă umiditate.

Atunci când vine vorba de daunele provocate de umiditate, este foarte important daca incaperile sunt locuite sau nelocuite. Camerele de petrecere și apartamentele din subsol sunt de obicei izolate și pot fi încălzite astfel încât subsolul să nu se răcească prea mult, iar diferenta dintre temperatura exterioară  si cea interioara sa fie cat mai mica chiar și vara.

Factorul principal ce influiențează distrugerile provocate de umiditate rămâne un comportament incorect în ventilarea subsolului – mai ales printr-o fereastră oscilobatata permanent.

Contracararea umezelii prin încălzirea și ventilația pivniței

Soluțiile pentru dezumidificarea subsolului prin ventilarea corespunzătoare sau chiar încălzirea subsolului, au ca rezultat prevenirea mirosului,umezirea peretilor și dezvoltarea mucegaiului insa au si limitari.

În timp ce ventilația corectă a pivniței poate fi pusă în aplicare fără probleme pe timp de iarnă, vara este aproape imposibila, deoarece dacă se respecta regula conform căreia ventilația este permisă doar atunci când temperatura de afara este mai scazuta decat cea din interior uneori nu se poate efectua vara, sau doar câteva ore noaptea cand temperaturile scad.

Încălzirea pivniței creează, costuri suplimentare, iar in acest caz pivnita nu va mai putea fi folosita ca un loc racoros de stocare (vin, alimente).

Sfaturi practice

Ventilație automată a pivniței

Controlul diferențial al temperaturii și controlul punctului de rouă

Dacă doriți să vă asigurați că totul este bine atunci când vine vorba de reglarea aerului din subsol, schimbul aerului din interior se poate face optim prin ventilația automată a pivniței. Acest lucru vă scutește de a fi nevoiți să urmăriți momentul potrivit pentru a ventila incaperea-poate fi dificil, mai ales noaptea sau în zilele de lucru.

Indiferent dacă alegeți un sistem de ventilație cu sau fără recuperare de căldură,există două module de control disponibile pentru aceasta:

Un regulator de diferență de temperatură este un dispozitiv de comutare care poate fi utilizat pentru a controla ventilația pivniței în funcție de temperatura exterioară și interioară: atât timp cât temperatura exterioară nu depășește o anumită valoare, dispozitivele conectate sunt oprite automat. Temperatura se măsoară cu doi senzori.

Cu controlul punctului de roua există o ventilație automată a pivniței pe baza temperaturii punctului de rouă. Un senzor măsoară permanent umiditatea și temperatura relativă a aerului exterior și interior. Aceste date sunt utilizate pentru a calcula și compara ambele puncte de rouă – ventilația se realizează numai dacă punctul de rouă exterior este sub punctul de rouă al aerului interior și, prin urmare, aerul exterior are un conținut de apă mai mic decât aerul din interior. Pentru a ilustra cum funcționează, imaginați-vă o sticlă rece scoasă din frigider în timpul verii: Sticla devine umedă in exterior, deoarece aerul cald lovește suprafața rece și umiditatea se așază acolo sub forma de apă.

Sistem de ventilație la subsol

În timp ce controlul punctelor de rouă și regulatoarele diferenței de temperatură constituie baza pentru ventilația automată a pivniței, puteți alege în continuare între soluțiile de ventilație cu sau fără recuperare de căldură – în condițiile în care încăperile din subsol sunt sau nu sunt locuite. Datorita faptului ca sistemele de ventilație descentralizate sunt formate din mai multe unități de ventilație special montate în pereții exteriori, acest lucru permite ventilarea separata a camerelor din spatiu, fiind o idee buna de includere a subsolului ca și zona de ventilație definită separat. În acest context, două sisteme de ventilație moderne sunt deosebit de importante pentru dumneavoastră.

inVENTer Smart + Sylt

Sistemul de ventilație inVENTer Smart + Sylt este ideal pentru subsoluri sau pivnițe. Având în componență noul ventilator XENION acesta crește semnificativ rata de schimb a aerului, drept urmare, imprimă aerului o mișcare constantă, umiditatea fiind îndepărtată permanent în timp ce aerul proaspăt este furnizat fără ca ferestrele să fie deschise în mod regulat.

Acest lucru garantează recuperare de căldură de până la 87%. Ca toate dispozitivele inVENTer, acest sistem de ventilație este, ușor de instalat, nu trebuie instalate sisteme de tubulatura complexe prin casă, și este suficientă o trecere simplă prin peretele exterior, chiar și sub nivelul solului.

Ventilație complet automatizată

Pentru o pivniță uscată și bine aerisita, inVENTer areîin portofoliu ventilație complet automatizata din mai 2019, care, datorită senzorilor de umiditate și temperatură, va determina condițiile optime de furnizare a aerului proaspat în interior complet autonom. Cu soluția wireless pentru reglarea aerului din interior inVENTer Connect, controlul ventilației este mai divers și în același timp mai ușor.

Sistemul de control inteligent asigură cea mai bună calitate a aerului din subsolul dumneavoastră, indiferent dacă este vorba de camere locuite sau nelocuite, deoarece ventilația poate fi implementată cu sau fără recuperare de căldură.

Poate fi controlat complet automat sau individual în funcție de preferințele și nevoile dumneavoastră, prin intermediul aplicației inVENTer Mobile.

Ventilația corectă a pivniței

Deoarece zona subsolului este în subteran, sunt câteva aspecte de care trebuie să țineti cont atunci când ventilați. Dacă ventilația se face incorect, există riscul ca aerul cald și umed să pătrundă în interior rapid și condensează pe pereții subsolului acesta fiind locul ideal de dezvoltare a mucegaiului.

Se recomandă prudență in ventilarea mecanica, mai ales vara, când temperatura exterioară este de obicei semnificativ mai mare decât temperatura interioară, și trebuie urmărit momentul potrivit pentru a permite aerului proaspăt să intre în subsol/pivniță.

Cea mai simplă metoda este montarea de termometre și higrometre, cu ajutorul cărora puteți regla temperatura și conținutul de umiditate al aerului din exterior și din interior. O altă metodă constă în ventilația automată a pivniței bazată pe senzorii de temperatură și umiditate. Dacă încăperile din subsol sunt locuite, se recomandă o soluție de ventilație cu recuperare de căldură.

În cazul proiectării unui sistem de ventilație descentralizat, puteți stabili subsolul ca o zonă de ventilație separată și sa fie integrată în controlul individual sau automat al ventilației centrale a locuinței. Problemele ventilației necorespunzatoare apar mai ales în subsolurile neîncălzite, unde se pot face mai multe daune prin deschiderea ferestrelor decât să vă bucurați de avantajele unei încăperi proaspăt ventilate.

Oricine aport de aer proaspăt și cald din exterior într-un subsol neîncălzit fără a controla umiditatea duce la apariția condensului pe pereții subsolului.

0
Back to Top
Produsul a fost adăugat în coș