Eticheta eficienței energetice pentru sistemele de ventilație

Eticheta de eficiență energetică este cunoscută de la multe dispozitive tehnice: cântarele de eficiență colorate fac vizibil consumul de produse și ușurează clienții să aleagă produse cu eficiență energetică atunci când cumpără.

Sistemele de ventilație descentralizate sunt, de asemenea, împărțite în clase de eficiență și identificate în consecință. Utilizarea etichetei energetice este menită să ajute la atingerea obiectivelor naționale și europene de protecție a climei prin deplasarea treptată a produselor ineficiente de pe piață.

Transparența pieței prin clase de eficiență energetică

Eticheta eficienței energetice se bazează pe o directivă-cadru privind etichetarea uniformă a consumului de energie a produselor din toată Europa. Uniunea Europeană stabilește cadrul pentru alocarea claselor de eficiență. Concret, este pusă în aplicare Directiva-cadru UE 2010/30 / UE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 mai 2010 privind „Specificarea consumului de energie și a altor resurse de către produsele relevante pentru consumul de energie cu ajutorul etichetelor și informațiilor despre produs”.

Domeniul de aplicare al directivei acoperă practic toate produsele relevante pentru consumul de energie. Acestea nu sunt numai electrocasnice, cum ar fi frigidere, televizoare și mașini de spălat, ci și produse care nu utilizează singure energie, dar au un impact semnificativ asupra consumului de energie. Întrucât domeniul de aplicare acoperă un număr mare de tipuri de produse ale căror baze și proceduri de calcul diferă foarte mult, nu este posibil să se compare eficiența diferitelor grupuri de produse. Cu alte cuvinte, eficiența unui televizor nu este comparabilă cu eficiența unei unități de ventilație.

Atunci când compară produsele dintr-un grup de produse, etichetele privind eficiența energetică oferă consumatorilor un ghid bun atunci când iau decizia de cumpărare. Pentru a asigura acest lucru, producătorii sunt obligați să includă o fișă tehnică sau o etichetă tipărită cu fiecare dispozitiv. Atunci când publicitatea produselor care conțin informații despre consumul de energie sau preț, trebuie specificată întotdeauna clasa de eficiență energetică. În principiu, trebuie să se asigure că un client poate vizualiza datele relevante pentru consumul de energie înainte de a efectua o achiziție.

Eticheta eficienței energetice pentru sistemele de ventilație

De la începutul anului 2016, etichetarea cu o etichetă de eficiență energetică a fost, de asemenea, obligatorie pentru sistemele de ventilație pentru locuințe. Pentru sistemele de ventilație, cea mai bună clasă de eficiență a fost determinată cu A +, cea mai proastă cu G. Baza comparației este ventilația ferestrei, clasificată în clasa G. Aceste clase descriu, în general, câtă energie poate fi economisită de dispozitiv. Acestea sunt depuse cu așa-numita valoare SEC. Aceasta se calculează din energia electrică consumată minus energia primară economisită.

Clasa F, de exemplu, înseamnă economii între 0,1 și 10 kWh / m² / a. Aceasta înseamnă că, chiar și cu un dispozitiv cu clasa F, economisim energie în comparație cu ventilația ferestrelor. Clasa A + descrie cele mai mari economii posibile de cel puțin 42 kW / m² / a. În plus, eticheta oferă informații despre fluxul maxim de aer, sunetul dispozitivului și tipul de unitate de ventilație.

 

Informații despre etichetă pentru ventilație eficientă din punct de vedere energetic

Clasa de eficiență energetică Clasa A + ventilație eficientă din punct de vedere energetic de la inVENTer

Sistemele de ventilație de la InVENTer obțin în mod constant clasa de eficiență energetică A. În combinație cu un senzor sau controler MZ-Home, diverse modele sunt chiar clasificate în clasa de eficiență A +. Această combinație de senzori cu MZ controler de casă permite ventilația adaptată la cerințe. Este ventilat doar atât cât este necesar.

 

Reversarea ventilatorului cu tehnologia inVENTron

 

Acest lucru reduce consumul de energie al dispozitivului și pierderile de căldură din ventilație. De exemplu, un sistem format din noul ventilator iV-Smart + cu  tehnologie inVENTron  și controlerul MZ Home realizează o recuperare de căldură de până la 93% . Chiar și în perspectiva generală a anului, recuperarea medie a căldurii este de peste 80 la sută.

Informații despre etichetă pentru ventilație eficientă din punct de vedere energetic

Secțiunea 1 :
  • Numele și modelul furnizorului

Secțiunea 2 :

  • Clasa de eficiență energetică A + până la G
  • Aceasta se calculează în conformitate cu regulamentul:
  • energie electrică consumată – energie primară economisită = valoarea SEC ⇒ pentru a determina clasa.

Al treilea  câmp stâng:

  • Nivelul puterii sonore la 70% din debitul maxim al volumului de aer. Nivelul puterii sonore
  • diferă semnificativ de
  • Sunet nivel de presiune; este cu aproximativ 8 dB (A) mai mare.
  • Puterea sunetului este „volumul” emis de sursă indiferent de distanță.

Al patrulea  câmp din dreapta: 

  • Specificația debitului maxim de aer pe baza aerului de alimentare. Cele două săgeți simbolizează funcționarea bidirecțională.

Viitorul etichetei de eficiență energetică pentru ventilație

Dispozitivele tot mai eficiente fac necesară adaptarea ghidului ERP. În unele grupuri de produse există aproape doar diferențe între A + și A +++. În consecință, clasele de eficiență urmează să fie ajustate până cel târziu în 2024, apoi cu clasificarea redusă de la A la G. Există în prezent considerente cu privire la faptul că materialele utilizate sunt incluse în evaluare pentru a ține cont și de impactul asupra mediului în afara companiei. Această revizuire ar trebui apoi aplicată tuturor grupurilor de produse.

Delimitarea sistemelor de ventilație centralizate și descentralizate

Cu toate acestea, decizia cu privire la ce tip de sistem de ventilație trebuie instalat nu ar trebui luată niciodată doar pe baza unei etichete. Sistemele de ventilație sunt sisteme complexe, a căror eficiență este influențată nu numai de dispozitivul individual, ci și de coordonarea perfectă a tuturor componentelor. Fie constau dintr-un dispozitiv central cu conducte (sistem de ventilație central), fie din mai multe dispozitive descentralizate pentru o unitate de utilizare (sistem de ventilație descentralizat). După cum am menționat deja, o comparație este posibilă doar în cadrul acelorași grupe de produse – adică sisteme de ventilație centrală între ele și sisteme de ventilație descentralizate între ele.

Concluzie pe tema etichetelor de eficiență energetică pentru sistemele de ventilație

Pe scurt, se poate spune că eticheta de eficiență energetică este o modalitate bună de a obține o primă orientare asupra eficienței unei unități de ventilație. Cu toate acestea, eticheta nu oferă nicio informație despre costurile de operare ale dispozitivului, întregul sistem trebuie luat în considerare în acest sens. Costurile de operare depind de mai mulți factori, cum ar fi tipul și numărul dispozitivelor utilizate. Deoarece este o etichetă de dispozitiv și nu o etichetă de sistem, nu sunt luate în considerare componente suplimentare, cum ar fi strategia de protecție împotriva înghețului sau un registru postîncălzire în sistemele centrale. În orice caz, trebuie consultat un specialist înainte de a decide cu privire la un sistem de ventilație.