Poluarea aerului cu smog și praf fin

Aportul major de smog și praf fin poate reprezenta risc major de sanatate pentru oameni. Este cunoscută cresterea alarmanta a acestor poluanți din metropolele mondiale precum Beijing și Los Angeles,și în Germania, limitele în ceea ce privește valorile poluanților sunt uneori depășite, astfel încât problema poluării aerului din orașe devine o problemă din ce în ce mai mare. Poluarea cu praf fin creste foarte mult si  în interiorul locuintelor.

Calitatea aerului în orașele mari

Ce este smog?

Smog a fost inițial un amestec de fum și ceață.Astăzi, termenul de smog este utilizat mult mai general și acum reprezintă mai multe tipuri de poluanti ai aerului, care sunt cauzate de emisii de gaze.

Smogul poate fi împărțit în trei tipuri:

  • smog „clasic”
  • vara
  • electrosmog.

Smogul „clasic”

„ Smogul clasic ”, cunoscut și sub denumirea de London Smog , este cauzat de poluantii din aer funingine și dioxid de sulf. Acestea apar la arderea cărbunelui care conține sulf. Această formă de poluare a aerului este cunoscută de mult timp.In 1952, 12.000 de persoane i-au căzut victime în orașul Londra iar10 ani mai târziu, 150 de oameni au murit de smog în regiunea Ruhr.

Datorită filtrarii  îmbunătățite a gazelor arse, cantitatea de smog în această concentrație de funingine și dioxid de sulf a scăzut semnificativ,insa chiar și astăzi, nori de ceață pot fi încă observati în marile metropole și în zonele industriale.

 

Smog clasic în zona industrială

Acești poluanți sunt rezultatul gazelor de eșapament nefiltrate și a gazelor provenite de la instalațiile industriale, centralele termice, sistemele de ardere a lemnului și vehicule cu motoare cu ardere internă. Un astfel de nor existent este deja un semn clar de poluare, dar nu este încă un smog. Dezvoltarea smogului trebuie amplificata de o situație meteorologică ,de obicei, cel mai jos strat de aer de pe sol este cel mai cald deoarece pământul absoarbe și stochează căldura soarelui;acest aer cald se răcește pe măsură ce altitudinea crește. În același timp, aerul cald și în creștere transportă poluanții în sus. În așa-numita situație de inversare meteo, care apare din ce în ce mai mult în lunile de iarnă, straturile de aer se comportă invers.Inseamnă că straturile superioare de aer sunt mai calde decât cele inferioare . În plus, cantitatea de vânt în această situație meteo este foarte mică. Drept urmare, stratul cel mai mic de aer nu se poate ridica, nu există schimb de aer și poluanții nu pot fi transportați în sus. Drept urmare, aerul poluat rece se blochează lângă sol.

Smogul de vară

Smog de vară și poluarea aerului în Los AngelesPrin cresterea cantitatii de ozon în apropierea solului, se vorbește despre smogul de vară . Acesta este cunoscut și sub denumirea de smog fotochimic sau smog din Los Angeles . Acest tip de smog este favorizat și de anumite condiții meteorologice,intr-o perioadă de vreme bună care durează câteva zile,radiația UV intensă se combină cu poluanții precum oxizii de azot, peroxizii de hidrogen și monoxidul de carbon,acestia creează o concentrație crescută de fotooxidanți,ex.ozonul. Oxizii de azot, sunt emiși în principal de autovehicule și centrale.

Electrosmogul

Electrosmog și poluarea aerului din dispozitivele electriceCâmpurile electrice și magnetice sunt create în apropierea cablurilor și dispozitivelor electrice, cum ar fi televizoare, smartphone-uri, cuptoare cu microunde și aragazuri electrice.O apariție crescută a câmpurilor electrice și magnetice este, de asemenea, considerată poluarea aerului și este denumită electrosmog . Deși problemele de sănătate cauzate de electrosmog sunt încă controversate, există anumite valori limită.

Ce este praful fin?

Atât la smogul de iarnă, cât și vara, gazele toxice sunt produse prin procesele de ardere ale autovehiculelor și instalațiilor industriale. Aceste procese de ardere nu numai că produc gaze toxice, dar și praf fin. Praful fin se referă la particule solide care pot pluti în aer o lungă perioadă de timp și sunt mai mici de 10 micrometri. Pe lângă sursele create de om, există și o apariție naturală a prafului fin, precum sporii fungici, polenul, cenușa vulcanică

Praful fin este clasificat în trei dimensiuni diferite:

  • PM10 (PM = particule),
  • PM2.5
  • PM0.1.

Particulele cu dimensiunea PM10 au un diametru maxim de 10 micrometri și sunt inhalabile pentru om. Praful fin din categoriile PM2.5 și PM0.1 poate pătrunde și mai adânc în organismul uman și sunt denumite praf respirabil sau praf ultra fin.

Riscuri pentru sănătate cauzate de smog și poluarea fină cu praf

Un nivel ridicat de smog înseamnă, de asemenea, un risc crescut de colectare a prafului fin, deoarece smogul și praful fin sunt legate. Particulele cu dimensiunea de 5-10 microni pot intra în bronhii. Particulele mai mici cu diametrul de 3 microni ajung deja la bronhiole și alveole. Particulele de praf ultrafine chiar pătrund în țesutul pulmonar,de unde este foarte dificil sau imposibil să le elimini.

Inhalarea gazelor dăunătoare în legătură cu praful fin poate provoca consecințe asupra sănătății, precum boli cardiovasculare și boli respiratorii . Există, de asemenea, indicii că pulberea ultrafină poate ajunge la creier prin nervul olfactiv in special la copii și vârstnici, care sunt expuși la concentrații mari de aer poluat, si pot afecta memoria.

Protecție împotriva prafului fin

Persoanele care suferă deja de o boală respiratorie prezinta un risc crescut indiferent de varsta cum ar fi bronșita ,astmul sau alergii.Sub influența poluanților atmosferici, aceste simptome și boli se pot agrava. In acest grup de risc sunt incluse persoanele cu probleme cardiovasculare.

Simptome precum dureri de cap, amețeli și lipsa respirației se pot manifesta prin absorbția dioxidului de azot, care este emis în principal de vehiculele diesel.

Smog și poluare fină a prafului în Germania

În ianuarie 1979, a fost declanșată o alarmă smog de nivel1 pentru Germania în zona Ruhr fiind cel mai grav nivel de poluare iar in consecință, tuturor cetățenilor li sa solicitat să intrerupa activitatile care alimenteaza si mai mult poluarea aeruluiSase ani mai târziu, a fost declanșată o altă alarmă smog pentru zona Ruhr,dar de data aceasta cu nivelul trei si a fost urmată de o interdicție de conducere a autovehiculelor pentru câteva ore și diverse restricții pentru companiile industriale.

Simptomele de smogAceastă emisie dăunătoare a fost redusă semnificativ în ultimele decenii. Atât concentrația de ozon în timpul verii, cât și valorile dioxidului de sulf au scăzut.Furnizarea de vehicule cu ecusoane de mediu,au contribuit la acest lucru .În paralel cu îmbunătățirea calității aerului în Germania, concentrația de fond continuă să crească. Prin concentrația de fond se înțelege o poluare care este „importată” în Germania din Asia și Africa de către masele de aer. Acest lucru este valabil mai ales pentru ozon,care poate rămâne în atmosferă timp de aproximativ trei săptămâni.

În ciuda tuturor îmbunătățirilor,oxizii de azot și particulele rămân o amenințare pentru mediu și sănătatea umană. Aceste poluări ale aerului pot fi deja resimțite în unele orașe din Germania.

Îmbunătățirea poluării cu particule în Germania folosind zone de mediu

Apariția oxizilor de azot și a particulelor este cea mai mare la Neckartor din Stuttgart și în 2016 a avut un conținut mediu de oxid de azot de 82 micrograme pe metru cub de aer. Aceasta este de două ori mai mare decât 40 de micrograme pe metru cub. Aceste încălcări determină interdicții ocazionale de conducere în anumite zone din orașul Stuttgart.Alte orașe precum Munchen, Kiel, Köln, Hamburg și Reutlingen au depășit în mod regulat, până în prezent,aceasta referința.

Materiale particulare în interior

Prezența prafului fin este, de asemenea, o problemă importantă în spațiile de locuit și birouri, până la urmă, majoritatea oamenilor petrec mult timp în camerele închise . Praful fin nu numai că pătrunde spre interior, dar poate intra direct în cameră din anumite surse.Aceste surse includ fum de tutun și funingine. Activități precum gătitul, prăjirea sau prezența oamenilor în camere pot genera, praf fin. Calculatoarele, copiatoarele și imprimantele reprezintă surse moderne suplimentare de praf fin, în special în timpul iernii, încălzirea crescută poate duce la o concentrație deosebit de mare de praf fin în interior.

Măsuri de protecție împotriva prafului interior în interior

Prima măsură pentru a contracara formarea și răspândirea prafului fin este de a șterge și de a aspira podelele în mod regulat . Mai ales când ștergeți praful, asigurați-vă că acest lucru este realizat cu o cârpă umedă. Un praf uscat ar agita doar praful fin și nu l-ar îndepărta.

Praf fin din aerisirea geamurilor

Pentru a crea un schimb de aer în interior, este important să ventilați corect . În timpul iernii, ventilația trebuie să fie scurtă, dar intensă de mai multe ori. Încălzirea potrivită joacă și ea un rol important. Temperatura camerei nu trebuie să depășească 22 de grade, iar aerul din cameră nu trebuie să fie prea uscat, deoarece praful poate fi angrenat mai repede în încăperile uscate. Atunci când folosiți încălzirea cu lemn, este recomandat să acordați atenție simbolurilor precum Blue Angel, deoarece acestea sunt deosebit de scăzute în poluanți. Dacă în bucătărie există o  hota , aceasta trebuie utilizată și după ce ati terminat de gătit.

După vidare, încăperile trebuie să fie scurt ventilate cu un tiraj pentru a îndepărta praful fin.

Arderea lumânărilor și tutunului creează, de asemenea, praf fin. Prin urmare, ar trebui evitate fumatul și arderea lumânărilor  în camerele închise

Încălzirea corespunzătoare împotriva poluării aeruluiPurificatoarele de aer sunt deja un instrument consacrat în alte țări, cum ar fi China, SUA, Canada și Anglia, pentru a combate praful fin. Acestea filtrează parțial până la 95% din particulele de praf din aerul încăperii existente .

Totuși, acest lucru nu înseamnă că aerul este poluat doar cu 5% cu praf fin, deoarece se creaza în mod constant altul Sistemele de ventilație descentralizate  pot ajuta la evacuarea aerului bogat in substanțe poluante și de a furniza permanent in camera de zi ,cu un aer sănătos,proaspat si curat.Pe lângă curățarea aerului, un astfel de sistem de ventilație asigură, de asemenea, conținutul de umiditate corect.

Concluzie – poluarea aerului din smog și praf fin

Poluarea cu smog și praf fin în Germania a fost deja îmbunătățită folosind zone de mediu și ecusoane verzi. Cu toate acestea, este important să aveți grijă să nu vă expuneți în mod regulat la poluarea ridicată a aerului, pentru a evita consecințele asupra sănătății. Acest lucru se poate realiza cu ușurință prin integrarea unei ventilații adecvate, încălzire regulat ca o obisnuita in viata de zi cu zi. În cartierele urbane puternic poluate, ajutoarele, cum ar fi purificatoarele de aer și sistemele de ventilație descentralizate din casă, pot ajuta foarte mult la evitarea prafului fin.