Calitatea aerului din mediul ambiant poate avea efecte pozitive și negative asupra sănătății umane. Un aer curat în legătură cu umiditatea optimă a acestuia contează ca factor de confort. În schimb, există mulți factori care ajută la reducerea calității aerului. Pe lângă umiditatea aerului prea mare sau prea scăzuta, sporii mucegaiului, polenul și diverși poluanți( praful fin), pot prezenta riscuri pentru sănătate. Explicam mai jos diferitele pericole,explicăm modul în care apar și cum ne putem proteja împotriva lor.

 

Umiditatea aerului în camerele de zi

Un factor important în raport cu calitatea aerului este umiditatea. Umiditatea potrivită are un efect pozitiv asupra bunăstării locuitorilor unei case. Cu toate acestea, calitatea aerului în spațiile de locuit nu este doar un factor important de bunăstare, deoarece umiditatea permanentă prea mare sau prea mică a aerului poate avea și efecte negative asupra sănătății umane. Umiditatea optimă a aerului depinde de mai mulți factori. Acest ghid oferă informații despre umiditatea dorită a aerului în diferite camere de zi și oferă sfaturi suplimentare despre cum se poate realiza acest lucru.

 

Mucegai în apartament

Umiditatea prea mare datorită ventilației și încălzirii incorecte sau a defectelor structurale nu sunt motive rare pentru dezvoltarea mucegaiului. Cu toate acestea, mucegaiul nu numai că provoacă daune pereților, zidăriei și eventual mobilierului infestat, ci prezintă și un pericol grav pentru sănătate.De exemplu, alergia, tulburările sau infecțiile la mucegai pot provoca infectarea permanentă a mucegaiului. Prin urmare, mucegaiul este o condiție prealabilă slabă pentru o calitate bună a aerului. Mai multe informații găsiți în ghidul nostru de mucegai.

Alergia la polen

O alergie la polen este denumită în mod popular febră de fân și poate reduce semnificativ calitatea vieții celor afectați,în special în lunile de primăvară și vară.

O reactie alergica declanșeaza, de obicei, simptome in nas, plamani, gat, sinusuri, urechi, captuaeala stomacului sau pe piele. Pentru unii oameni, alergiile pot provoca, de asemenea, simptome de astm. In functie de cauzele alergiei, simptomele pot fi:stranut,mancarime la nivelul nasului,ochilor sau gurii,nas infundat,ochi rosii si umflati,umflarea buzelor,a limbii,a fetei sau a gatului,urticarie,mancarime la nivelul intregului corp,piele iritata,pierderea cunostintei,varsaturi iar acestea fac viața dificilă pentru persoanele in suferinta Chiar dacă există doar suspiciunea de alergie la polen( febră a fânului),trebuie mers la medic cant mai urgent. Dacă nu sunt tratate, simptomele alergiei se pot agrava si pot amplifica,și alte simptome, cum ar fi migrenele sau tulburările de somn. Medicamentele potrivite și câteva sfaturi utile pentru viața de zi cu zi ajută la diagnosticarea  alergiei la polen(febra fânului)

O ventilație adecvată contribuie la îmbunătățirea calității aerului și, în consecință, poate minimiza simptomele alergiei la polen în spațiile de locuit și, prin urmare, crește bunăstarea.

 

Poluanți în aerul interior

Termenul de poluanți ai aerului înseamnă substanțe gazoase sau praf și particule minuscule care sunt în aer. Acestea pot include smog și praf fin care intră în incapere din aerul exterior. Există și surse de poluanți în încăpere cum ar fi COV-urile (compuși organici volatili). Aportul regulat de poluanți atmosferici poate avea efecte negative asupra sănătății, de aceea este important să se prevină o concentrație crescută de poluanți în aer. Pentru a evita un risc pentru sănătate, Agenția Federală de Mediu oferă recomandări și valori limită pentru contaminarea sigură a aerului interior. Acest ghid oferă informații detaliate despre COV și măsurarea concentrației de poluanți.

Poluarea aerului din praful fin și smog

Emisiile de instalații industriale, centrale termice sau autovehicule se observă în multe orașe prin apariția smogului. Acești nori de vapori nu se îmbogățesc doar cu gaze nocive, ci și cu praf fin. Astfel, cantitatea crescută de smog creează riscul de a ridica praf fin în plămâni.Acest lucru prezintă un risc special pentru sănătate, deoarece particulele pot pătrunde în corp în diferite zone, în funcție de mărimea lor. Praful fin nu pătrunde numai din aerul exterior în interior, ci există și surse din interior. Puteți găsi mai multe informații despre smog și particule, pericolele sale și cum să vă protejați de ele în acest ghid.

Condiții de aer controlate pentru coș și ventilație

Este important să vă asigurați că sistemul de ventilație nu creează vid în coș. Sistemele de ventilație trebuie proiectate astfel încât să fie neutre sub presiune în funcționare normală. În cazul unei defecțiuni, trebuie luate măsuri de siguranță opriți sistemul de ventilație și porniti-l din nou atunci când defectul nu mai apare.Șemineu și ventilație - așa că acestea rulează în siguranță

Umiditatea optima in dormitor

Dormitorul este locul unde ne petrecem cea mai mare parte a zilei. Petrecem în medie șase-zece ore în dormitor. Iar corpurile noastre sunt de asemenea foarte productive în timpul somnului: producem în jur de doi litri de apă aproape peste noapte. Adică cam 4 litri când petrecem noaptea cu partenerul. Umiditatea excesivă în dormitor poate duce la creșterea mucegaiului, care la rândul său afectează bunăstarea și sănătatea noastră. În ghidul următor, vă vom oferi sfaturi practice despre cum puteți preveni creșterea mucegaiului în dormitor și veți afla cum se poate obține umiditatea optimă acolo.