Eticheta eficienței energetice se bazează pe o directivă-cadru privind etichetarea uniformă a consumului de energie a produselor din toată Europa. Uniunea Europeană stabilește cadrul pentru alocarea claselor de eficiență. Concret, este pusă în aplicare Directiva-cadru UE 2010/30 / UE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 mai 2010 privind „Specificarea consumului de energie și a altor resurse de către produsele relevante pentru consumul de energie cu ajutorul etichetelor și informațiilor despre produs”.
Domeniul de aplicare al directivei acoperă practic toate produsele relevante pentru consumul de energie. Acestea nu sunt numai electrocasnice, cum ar fi frigidere, televizoare și mașini de spălat, ci și produse care nu utilizează singure energie, dar au un impact semnificativ asupra consumului de energie.
Întrucât domeniul de aplicare acoperă un număr mare de tipuri de produse ale căror baze și proceduri de calcul diferă foarte mult, nu este posibil să se compare eficiența diferitelor grupuri de produse. Cu alte cuvinte, eficiența unui televizor nu este comparabilă cu eficiența unei unități de ventilație.
Atunci când compară produsele dintr-un grup de produse, etichetele privind eficiența energetică oferă consumatorilor un ghid bun atunci când iau decizia de cumpărare. Pentru a asigura acest lucru, producătorii sunt obligați să includă o fișă tehnică sau o etichetă tipărită cu fiecare dispozitiv.
Atunci când publicitatea produselor care conțin informații despre consumul de energie sau preț, trebuie specificată întotdeauna clasa de eficiență energetică. În principiu, trebuie să se asigure că un client poate vizualiza datele relevante pentru consumul de energie înainte de a efectua o achiziție.