Ordonanța de economisire a energiei

În Germania, un bun 40% din consumul de energie și aproximativ o treime din emisiile de CO2 se întorc în clădiri. Economisirea energiei în acest domeniu oferă un potențial mare pentru a reduce dependența Germaniei de importurile de energie. Acest potențial urmează să fie utilizat de Ordonanța de economisire a energiei sau EnEV pe scurt. 

Începând cu 1 februarie 2002, Ordonanța de izolare termică și Ordonanța sistemului de încălzire au fost combinate în baza EnEV. Face parte din legislația germană a administrației economice și este considerat un instrument al politicii guvernului federal privind protecția energetică și climatică bazată pe Legea economisirii energiei. Între timp, cerințele au fost extinse și înăsprinse în 2004, 2007, 2009 și 2014. Scopul acestui regulament este un stoc de clădiri aproape neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

Ce reglementează EnEV?

EnEV limitează cerințele proprii admise pentru camerele încălzite și cu aer condiționat și se referă mai ales la standardul de izolare termică, tehnologia de încălzire și climatizare a unei clădiri și impactul asupra mediului al diferitelor surse de energie. Acest regulament ajută, de asemenea, la reducerea costurilor de încălzire.

Regulamentul se aplică clădirilor care sunt utilizate în principal pentru locuit și au o temperatură internă medie de cel puțin 19 grade. În plus, clădirea trebuie încălzită mai mult de patru luni pe an.

EnEV nu se aplică pentru:

EnEV se aplică în primul rând pentru noile construcții ale unei clădiri. Dar, de asemenea, atunci când reamenajarea și reamenajarea clădirilor existente, proprietarii de case trebuie să îndeplinească obiectivele de protecție împotriva climei. Legislativul diferențiază între clădirile de apartamente și casele unifamiliale și cu două familii.

În casele multifamiliale, proprietarul este obligat să efectueze lucrări de înlocuire și reamenajare până la o anumită dată. Casele cu două și două familii sunt scutite de amenajare dacă proprietarul locuia în proprietate înainte de 1 februarie 2002. Dacă este cazul, se aplică doar așa-numitele „cerințe condiționale”, care trebuie îndeplinite dacă modernizarea este efectuată oricum.

Cerințe pentru energie primară și cerințe finale de energie

Principala cerință pentru o clădire nouă se bazează pe necesarul anual de energie primară, comparativ cu o clădire de referință cu aceeași geometrie și proprietăți tehnice. Cantitatea de energie necesară, ținând cont de condițiile climatice din Germania pentru a acoperi necesarul de încălzire și apă potabilă, inclusiv pierderile tehnologiei sistemului, este denumită necesarul final de energie

Dimensiunea reală a acestei cantități depinde puternic de obiceiurile de viață ale utilizatorilor clădirii și de condițiile climatice locale.

Cerința de energie primară include atât necesarul final de energie pentru încălzire și apă caldă, cât și pierderile preconizate care apar în timpul tratamentului și transportului energiei.

Reglementări EnEV pentru clădiri noi

Versiunea actuală a EnEV a intrat în vigoare la 1 mai 2014 și conținea deja reglementări noi și mai stricte pentru noua construcție a unei clădiri pentru începutul anului 2016. Prin aceste reglementări, piatra de temelie a fost pusă în aplicare a directivei UE pentru clădirile eficiente din punct de vedere energetic, care prevede că din 2021 pot fi construite doar clădiri noi cu consum redus de energie.

Astfel, necesarul de energie primară ar trebui redus cu încă 25 la sută din 2016, comparativ cu dispozițiile anterioare. Aceasta înseamnă că noua clădire poate avea doar 75 la sută din necesarul de energie primară al clădirii de referință. Acest regulament nu se aplică clădirilor nerezidențiale care sunt încălzite de un ventilator descentralizat sau un sistem de încălzire radiant și au o înălțime a camerei de cel puțin patru metri. În plus, cerințele de izolare termică a plicului clădirii au fost însoțite în medie de 20%. 

În plus, EnEV-easy a fost lansat un regulament pentru clădirile neacoperite Prin acest regulament, clădirile noi neacoperite nu necesită certificare EnEV dacă îndeplinesc anumite cerințe de echipament. Acest lucru se referă la dimensiunea, forma, orientarea și etanșeitatea clădirii în ceea ce privește evitarea punților termice, precum și a construcției exterioare a întregii zone în care se transmite căldura.

Casele de vacanță și de weekend, care sunt utilizate mai ales primăvara și vara și necesită mai puțin de 25 la sută din energie în comparație cu consumul pe tot parcursul anului, sunt de asemenea scutite de sarcina probei.

Deja cu EnEV 2009 s-a decis că energia electrică din energiile regenerabile poate fi luată în considerare. Aceasta înseamnă că energia generată pe sau în casă și care este utilizată în principal poate fi dedusă din necesarul final de energie al noii clădiri. Cu toate acestea, metoda de calcul asociată a fost furnizată doar de EnEV 2014.

Reglementări EnEV pentru clădirile existente

Începând cu 1 ianuarie 2015, nu pot fi exploatate cazane care au 30 de ani sau mai mult. Aceasta nu include cazanele cu condensare și cazanele la temperatură scăzută, cu eficiență ridicată. În plus, proprietarii unei case cu una sau două familii care locuiesc acolo de la 1 februarie 2002 sunt, de asemenea, scutiți de obligația de a le înlocui. 

În cazul schimbării proprietății, noul proprietar este obligat să înlocuiască cazanul învechit în termen de doi ani. În plus, conductele de încălzire și apă caldă care sunt amplasate în încăperi neîncălzite trebuie izolate. Același lucru este valabil și la ultimul etaj al mansardelor neîncălzite, cu condiția să nu aibă o izolare termică minimă. De asemenea, este posibilă izolarea acoperișului de deasupra.

Pentru casele cu două și două familii, fără schimbare de proprietate, standardele minime trebuie, de asemenea, respectate dacă este oricum planificată o modernizare extinsă. Aceste măsuri includ reînnoirea tencuielii exterioare imediat ce aceasta include cel puțin 10 la sută din suprafața totală și înlocuirea ferestrelor. EnEV nu se aplică dacă clădirea urmează să fie repictată. Există două moduri de a satisface cerințele EnEV la renovarea clădirilor existente.

În cazul unei renovări complete, un consultant energetic va pregăti un bilanț energetic general. Necesarul de energie primară poate fi semnificativ mai mare decât pentru o clădire nouă. În cazul renovării individuale, EnEV specifică valori pentru izolarea termică.

Conform Legii de economisire a energiei, cerințele nu trebuie respectate dacă costurile rezultate din efortul de modernizare nu pot fi compensate cu economiile pe parcursul vieții utile normale.

Cerere de energie și cartea de identitate a consumatorului

Există două tipuri de certificate energetice, certificatul de cerere de energie și certificatul de consum de energie. La baza cererii stă starea energetică a pereților, ferestrelor și a încălzirii. Când vine vorba de consum, este esențial consumul de energie al rezidenților clădirii. Orice proprietar al unei proprietăți poate avea un certificat energetic voluntar emis. Cu toate acestea, în cazul unei clădiri noi, expoziția este obligatorie.

Există diverse reglementări pentru clădirile existente. Tot aici există o obligație pentru certificatul de cerere de energie pentru clădirile cu până la patru unități rezidențiale care au fost construite înainte de intrarea în vigoare a primei reglementări de izolare termică în 1977 și care nu corespund cerințelor sale. Orice proprietar al unei proprietăți poate avea un certificat energetic voluntar emis. Cu toate acestea, în cazul unei clădiri noi, expoziția este obligatorie. Există diverse reglementări pentru clădirile existente.

Tot aici există o obligație pentru certificatul de cerință energetică pentru clădirile cu până la patru unități rezidențiale care au fost construite înainte de intrarea în vigoare a primei reglementări de izolare termică în 1977 și care nu corespund cerințelor sale.

Obligația de a utiliza un certificat energetic

Certificatul energetic trebuie eliberat pentru toate clădirile noi și clădirile renovate. Clădirile enumerate, clădirile cu o suprafață mai mică de 50 de metri pătrați și clădirile care nu sunt încălzite, răcite sau utilizate în mod regulat sunt excluse de la obligația de identificare.

Certificatul de performanță energetică are sarcina de a face starea energetică a clădirii transparentă și are scopul de a motiva renovarea eficientă din punct de vedere energetic. Pe lângă toate informațiile importante privind consumul de energie al clădirii, această carte de identitate conține și sfaturi utile de modernizare.

Dacă proprietarul dorește să vândă sau să închirieze întreaga sau o parte din clădirea sa, este obligat să indice anumiți parametri energetici în reclame comerciale. Acestea includ:

Cu toate acestea, indicarea clasei de eficiență afectează doar proprietarii de case a căror certificat de performanță energetică a fost emis după 1 mai 2014.

În plus, proprietarul a fost obligat încă din EnEV 2014 să facă certificatul energetic accesibil potențialilor cumpărători sau chiriași în timpul inspecției.

alegere între cerere și certificat de consum au:

Concluzie privind EnEV și certificatul de performanță energetică

Regulamentul de economisire a energiei nu este doar un instrument politic pentru atingerea obiectivelor de protecție a energiei și a climei, dar ajută și fiecare proprietar să își păstreze proprietatea eficientă din punct de vedere energetic.

În acest scop, certificatul energetic oferă sfaturi utile pentru renovarea eficientă din punct de vedere energetic, care poate ajuta proprietarii clădirilor existente, în special să coreleze viitoarele lucrări de modernizare cu renovarea eficientă din punct de vedere energetic.

0
Back to Top
Product has been added to your cart