Datorită creșterii deficitului de combustibili fosili, economisirea energiei devine din ce în ce mai importanta. Pentru realizarea acestui lucru, construirea cu economie de energie este o măsură importantă.

Aceasta a fost menționată pentru prima dată în 1976 ca parte a crizei petrolului.

Beneficiile și potențialul unei construcții care economiseste energie

Gospodăriile private oferă un potențial mare de economisire a energiei, deoarece 82% din energia consumată este utilizată pentru încălzirea și producerea apei calde, 66% din aceasta este atribuita exclusiv încălzirii locuintei.

Pentru a utiliza acest potențial, cererile din industria construcțiilor sunt în creștere în principal pentru constructii noi mult mai eficiente din punct de vedere energetic, prin izolarea mai bună a zidăriei, a ferestrelor, a acoperișurilor, a plăcilor de podea și a îmbinărilor. Aceasta este denumită “construcție etanșă”, constructie destinată să prevină pierderile de energie și căldură, însă nu numai prin constructia cladirilor noi se oferă o oportunitate excelentă de a conserva combustibilii fosili și de a reduce consumul de energie, având nevoie doar de un sfert din cerintele de incalzire  in comparatie cu cladirile vechi,ci si prin renovarea si eficientizarea cladirilor vechi.

Pe lângă economisirea energiei și conservarea resurselor fosile, există și un avantaj al costurilor de exploatare anuale pentru constructiile eficiente energetic din cauza consumului redus pentru incalzire si apa calda.

Caracteristicile și specificațiile construcțiilor care economisesc energie

Valoarea pierderii de căldură de transmisie HT, sau valoarea U, face ca toate componentele să fie comparabile. Această valoare indică ce debit de căldură (specificat în wați) curge la o diferență de temperatură de 1 Kelvin/m2  între peretele interior și exterior. Rezultă watts pe unitatea pe metru pătrat Kelvin, W / (m²K) . Cu cât este mai bună izolarea termică, cu atât valoarea U este mai mică ,ceea ce duce la pierderea căldurii și la schimbul de căldură necontrolat.

Cu ajutorul valorii U, Ordonanța de economisire a energiei sau EnEV, stabilesc cerințe mai stricte pentru componentele individuale ale unei clădiri. Drept urmare, doar anumite uși, ferestre și structuri de acoperiș pot fi acum folosite într-o renovare sau la o clădire nouă.

De exemplu pentru pereții exteriori, EnEV specifică o valoare maximă în U de 0,24 W / (m²K). Măsurile luate pentru menținerea acestei valori depind de consultantul sau arhitectul în domeniul energiei.

Specificații și măsuri precum pereții exteriori există pentru aproape toate grupurile de componente dintr-o clădire. În cazul în care cerințele EnEV sunt îndeplinite în totalitate sau o serie de proiecte de renovare corespunzătoare planificate, acest lucru poate fi realizat de KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) eligibile pentru a fi. Un alt parametru, care este utilizat în construcții cu economii de energie și de EnEV, este necesarul final de energie. Aceasta se măsoară în kilowati ore pe metru pătrat și an, în kWh / (m²a) scurt. Ca și în cazul valorii U, se aplică și următoarele: cu cât este mai mică necesarul de energie finală, cu atât clădirea este mai economisitoare de energie.

Acest parametru este cunoscut în principal din certificatele energetice emise pentru imobile. Conținutul acestui certificat energetic trebuie să fie inclus și în anunturi si reclamele din ziare, pentru a crea o transparență cat mai buna pentru clientul final.

Proiectarea & Orientarea

Dacă astăzi este proiectata o clădire rezidențială, trebuiesc luate în considerare câteva aspecte:

Orientarea și zonarea unei clădiri se referă la orientarea încăperilor în funcție de punctele cardinale,astfel camerele cu cerințe de încălzire reduse se vor orienta spre nord, ex:dormitoare și scări, iar camera de zi spre sud și vest, unde beneficiaza de soare pe toata perioada zilei. Dacă, de exemplu, camera de zi este pe partea de nord, nu numai că trebuie încălzită foarte mult, dar și luminile trebuie să fie aprinse mai devreme.

Dacă certificatul de performanță energetică este utilizat pentru a compara consumul, valoarea cerinței de energie primară este indicată pe o scară de culoare cu un gradient de la verde la roșu. Zona verde se aplică unei zone joase, iar cea roșie unei cerințe de energie primară ridicată. 

Cu toate acestea, afișarea valorii pe scară datorită diverselor modificări ale EnEV nu este întotdeauna semnificativă. Până la modificarea EnEV din 2014, scara a ajuns la o valoare de 400 kWh / m2 / a. Din 2014, scala a fost redusă la o valoare de 250 kWh / m2 / a. Aceasta înseamnă că o valoare care a fost încă în zona verde înainte de EnEV 2014 se poate afla în zona roșie a scării după noile valori și, prin urmare, provoacă confuzie. 

Din acest motiv, data eliberării certificatului de energie trebuie, de asemenea, să fie luată în considerare atunci când se compară necesarul de energie primară.

Vizualizarea componentelor individuale

Specificații pentru zidărie eficientă energetic

Zidăria care a fost construită în trecut are o valoare în U de până la 2,2 W / (m2K). O valoare atât de mare duce la pierderi mari de energie. O zidărie poate fi etansata cu un sistem de izolare termică cu o grosime de 16 centimetri. Îmbunătățirea pierderilor de căldură este de 29-41% chiar si fara o izolare termica a podului. Aceste enorme diferențe în valoarea U arată clar cat de mult s-au schimbat cerintele de realizare a zidariei in ultimele decenii.

Alte caracteristici de calitate sunt conductivitatea termică și subdiviziunea pietrelor în funcție de densitatea în vrac. Este important să se diferentieze materialul pentru realizarea zidariei, pietre, cărămizi, blocuri sau dale .Așa cum am menționat anterior, valoarea maximă a U pentru pereții exteriori ai clădirilor rezidențiale este de 0,24 W / (m2K), dacă fișele tehnice ale producătorilor diferitelor structuri ale elementelor pentru pereti sunt acum luate în considerare, se poate observa că industria se dezvoltă simultan cu noile politici de eficientizare a consumului energetic. Majoritatea producătorilor furnizează elemente de perete care îndeplinesc deja cerințele EnEV fără a fi nevoie de o izolare suplimentară, ex: cărămizi cu găuri goale,în care cavitățile sunt umplute cu material izolant, sau blocurile de beton celulare.

La exterior cat și la interior, tencuiala reprezinta parte componenta a peretilor. Piața oferă tipuri speciale de tencuială pentru fiecare nevoie, cum ar fi: tencuială termică, tencuială hidrofugă si tencuieli de rășină sintetică, folosite în mare parte ca strat superior. Acestea pot avea conductivități termice diferite și reduc astfel necesarul de energie primară.

Specificații pentru un acoperiș eficient energetic

Acoperișurile construite în ultimele decenii au constat din cărămida clasică cu o structură de susținere din grinzi de lemn, cerințele s-au schimbat semnificativ nu numai din perspectiva legiuitorului,dar și a rezidenților.

În trecut, materialele de etanșare erau turnate în tavanul fals,zona dintre mansardă și podeaua de jos, pentru a izola acoperișul.

Astăzi vată minerală cu o grosime de 26 de centimetri poate fi găsită în aceste goluri pentru a menține pierderile de căldură cât mai mici. Instalarea profesională a tuturor straturilor, cum ar fi căpriori intermediari,plăci de ipsos este,deosebit de importantă pentru ca bariera de vapori să poată fi instalată eficient în acoperiș fără a se deteriora.

Datorită Ordonanței de protecție a căldurii și a EnEV, care a înlocuit-o în 2002, cererea de izolare termică a crescut continuu. Datorită acestei cereri din ce în ce mai mari de izolare a acoperișului, este promovată și construcția sau amenajarea cladirii la un plic etans(pereți/podea/acoperiș).

Ca și în cazul peretelui exterior, valoarea de ghidare U este de 0,24 W / (m2K). Ca urmare, aceeași pierdere de căldură scăzută ar trebui să fie obținută prin componente de construcție, cum ar fi lână izolatoare și căpriori de lemn, chiar și fără cărămizi.

Specificații pentru ferestre eficiente energetic

Dacă cerințele pentru o izolare cat mai buna a zidăriei și acoperișului cresc, trebuie avute în vedere și eficientizarea ferestrelor. În 1977, standardul pentru ferestre era un profil de aluminiu și oțel izolat termic cu o valoare U de 3,5 W / (m2K). La rândul său, EnEV prevede o valoare minimă de 1,3 W / (m2K) sau mai bine fără a împărți materialul cadrului ferestrei. O valoare separată de 1,1 W / (m2K) este specificată pentru suprafata vitrata. În întregul cadru și vitraj, trebuie avut in vedere ca fereastra să aibă o valoare de 1,3 W / (m2K).

Aceasta valoare arata cât de mult se schimbă aerul pe un metru de îmbinare de cadru. Coeficientul este măsurat în metri pătrați la 10 diferențe de presiune Pascal,cu cât această valoare este mai mică, cu atât schimbul de aer necontrolat este mai bun și mai puțin.
Permeabilitatea aerului este acum împărțită în clase de la 0 la 4, clasa 4 reprezentând cel mai puțin schimb de aer necontrolat.

Instalarea ferestrelor,al pervazului în zidărie cat și a materialelor utilizate, joacă un rol foarte important în ceea ce privește etanșitatea.Fluxul de aer, care apare de obicei sub pervazul ferestrelor, este un fenomen tipic. Este important să se evite aparitia lui, ceea ce înseamnă că nevoia de ventilație controlată devine din ce în ce mai importantă.

Pentru a determina și măsura etanseitatea, există testul ușii suflante. Pentru acest test, obiectul de construcție este presurizat cu 50 de presiuni negative și pozitive Pascal și forța vântului 5. Din aceasta, se formează valoarea n50, care arată cât de mari sau mici sunt scurgerile întregului ansamblu (plic) al clădirii. Cuvântul scurgere este sinonim cu cuvântul pierdere sau orificiu.

Concluzie

Clădire cu economii de energie

O clădire ar trebui să lase sa treaca in exterior cât mai puțin aer posibil, pentru a preveni pierderea de energie și căldură.

Reglementări precum EnEV oferă repere specifice pentru renovare sau construcții noi, care ar trebui realizate prin diferite măsuri. Având în vedere costurile de exploatare, un “plic” dens al clădirii aduce, de asemenea, un avantaj semnificativ pentru costuri. Dezavantajul rezulta din lipsa schimbului de aer natural.

Acest dezavantaj poate fi compensat prin instalarea unui sistem automat de ventilație, sistemele de ventilație descentralizate sunt adecvate nu numai pentru clădirile noi, ci și pentru reamenajarea clădirilor existente.

0
Back to Top
Product has been added to your cart