„Economisirea energiei” a fost un subiect important în Germania încă din anii ’70. Din perspectivă economică, criza petrolului a fost responsabilă pentru un nivel mai ridicat de conștientizare a energiei, astfel a apărut cuvântul suficiență: descrie cerința pentru cel mai mic consum de energie posibil în toate domeniile. În acest sens, s-au depus eforturi și în construcții pentru a obține un consum de energie cat mai mic.

Compoziția aerului pe care îl respirăm

Încălzirea și producția de apă caldă reprezintă 82% din consumul de energie din gospodăriile private. Acest lucru creează un potențial enorm de economisire a energiei. Pentru a utiliza acest potențial, diverse reglementări, cum ar fi Ordonanța de economisire a energiei (EnEV), necesită o construcție mai densă. Mai exact, aceasta înseamnă o mai bună izolare a zidăriei, a ferestrelor, a acoperișurilor, a plăcilor de podea și a îmbinărilor.

O astfel de „construcție etanșă” previne pierderile de energie și căldură. Construcția care economisește energie are ca rezultat un avantaj semnificativ al costurilor prin reducerea costurilor de exploatare anuale, deoarece consumul de energie termică și apă caldă este redus.

Următorul articol explică ce înseamnă exact „construcția cu economii de energie”, cât de mari sunt beneficiile și potențialul și ce măsuri specifice se aplică componentelor individuale.

Ce face ventilația?

In aer se acumuleaza continuu particule de praf, aerosoli, sulf și compuși de azot, compuși organici volatili (COV), ozon, neon, heliu și monoxid de carbon. Datorită acestor poluanți, aerul interior nu are o compoziție optimă pentru oameni,iar in plus, conținutul de umiditate al aerului crește în timp, ceea ce poate avea consecințe negative.

Într-o gospodărie cu 4 persoane, de exemplu, există o cantitate zilnică de vapori de apă intre 6.000 – 12.000 grame, adică până la 12 litri de vapori de apă pe zi, este de o importanță fundamentală ca aerul dintr-o cameră să fie schimbat în mod regulat și să intre aer curat, ceea ce reduce concentrația de umiditate și poluanți ai aerului.

Există practic două moduri diferite de realizare a acestui schimb de aer: ventilația cu ajutorul ferestrei (deschiderea geamurilor) și ventilația mecanică.

Dezumidificarea

Dezumidificarea prin schimbarea aerului cu ajutorul ferestrei, elimina în jur de 900 – 1.500g vapori de apă per proces de ventilare. Trei procese de ventilare pe zi cu ajutorul ferestrelor (aprox 2700-4500 g vapori de apa/zi) nu sunt suficiente pentru a realiza un echilibru complet al umiditatii din locuinta.

Ventilația mecanică poate îndepărta aproximativ 300 – 500 g de vapori de apă pe oră din aerul din încăpere în funcționare continuă, adică 7.200 – 12.000 g vapori de apă pe zi,ajutand la eliminarea umiditatii.

Ventilarea automată folosind un sistem de ventilație poate asigura pe langa eliminarea eficienta a umiditatii din incapere si un schimb permanent de aer,se elimina aerul viciat si se aduce un aer.

Cerințe pentru un concept de ventilație

Situația actuală a locuințelor în Germania

Rapoartele de daune cauzate de mucegai asupra cladirilor si sanatatii umane s-au inmultit de la an la an. Conform unor studii din 2012 in Germania 17% din populatie trăieste într-un apartament contaminat cu mucegai iar cel puțin 7% dintre copii sunt afectați de efectele mucegaiului.

S-a constatat ca zonele cele mai afectate de mucegai sunt:baia în 55% din cazuri, dormitorul în 38% din cazuri. După ce s-a produs contaminarea cu mucegai, combaterea lui și restaurarea locuintei este adesea costisitoare și necesită mult timp. În consecință, deviza ar trebui să fie: „Precauția este mai bună decât îngrijirea ulterioară”.

 

Cerințe conform DIN 1946-6

Cerințele normative sunt stabilite prin DIN 1946-6 aceasta reglementează ventilatia locuintelor cu cerințe generale, precum și cerințe de dimensionare, execuție și etichetare, predare / acceptare și întreținere.

Ventilația nominală (NL) descrie ventilația necesară pentru a asigura protecția clădirii și cerințele de sănătate și igienă conform planului, folosind o unitate de lucru în timpul funcționării normale. Aici veți găsi termenul schimb de aer igienic (conform EnEV §6 Paragraful 2). Rata minimă igienică de schimb de aer este o măsură minimă pentru a asigura aerul curat.

Sub aceasta valoare, pot exista probleme de miros, poluare cu praf,microorganisme și concentrații mari de radon (radonul este un gaz radioactiv inodor şi incolor care se formează prin dezintegrarea radioactivă a uraniului din pământ, deşi nu se poate vedea sau mirosi, radonul este prezent în toate locuinţele, în diferite concentraţii, fiind considerat ca şi o cauză pentru apariţia cancerului la plămâni).

Pentru un climat de viață sănătos,un concept de ventilație ar trebui să fie proiectat în sensul unei schimbări igienice a aerului.

Așa-numita ventilație redusă (RL = 0,7 x ventilație nominală) este un sistem de ventilație independent de utilizator care, în condiții normale de utilizare (umiditate și încărcături poluante), îndeplinește cerințele minime pentru a asigura calitatea aerului din interior chiar și atunci când utilizatorul este temporar absent. Acest lucru se realizeaza, de exemplu, dacă locuitorii unui apartament merg la muncă dimineața și se întorc doar seara acasă. Ar trebui sa se acorde o atentie sporita faptului ca la sfârșit de săptămână și în timpul somnului, acest nivel de proiectare poate să nu mai fie suficient iar umiditatea și poluanții se pot acumula în camerele de zi.

Ventilația pentru protecția împotriva umidității LFS (0,3 / 0,4 x ventilație nominală) descrie o ventilație independentă de utilizator în funcționare minimă, care în condiții normale de utilizare – bazată pe încărcături reduse de umiditate și temperatura camerei – urmărește să evite efectele de deteriorare a mucegaiului și a umidității în clădire, este necesară ventilația pentru a asigura protecția clădirii în condiții normale de utilizare, cu sarcină parțial redusă de umiditate. Această sarcină redusă de umiditate intră în joc, de exemplu, atunci când o clădire este nelocuită.

Atât ventilația redusă, cât și ventilația pentru protecția împotriva umidității nu oferă nici o protecție reală împotriva deteriorării umidității din apartamente, deoarece unitățile rezidențiale sunt întotdeauna locuite în realitate. Atunci când planificați ventilația, trebuie să fie proiectată în funcție de ventilația nominală.

Fabricarea și economisirea energiei

„Economisirea energiei” a fost un subiect important în Germania încă din anii ’70. Din perspectivă economică, criza petrolului a fost responsabilă pentru un nivel mai ridicat de conștientizare a energiei, astfel a apărut cuvântul suficiență: descrie cerința pentru cel mai mic consum de energie posibil în toate domeniile.

În acest sens, s-au depus eforturi și în construcții pentru a obține un consum de energie cat mai mic.

Construcția etanșă a clădirilor

Dacă luați în considerare pierderile de căldură din clădiri prin componentele corespunzătoare, se creează un potențial enorm de economii. 82% din consumul de energie din gospodăriile private este necesar pentru încălzirea și producerea apei calde, din care 66% sunt utilizati pentru încălzirea locuintei.

Noile metode de construcție pentru zidărie, ferestre, acoperișuri, podea și îmbinările lor sunt capabile să etanseze bine cladirile pentru a obține o eficiență energetică ridicată. Această construcție etanșă a fost deja prevazuta în anul 1984. Deja în anii precedenți, clădirile erau construite conform cerinței de etanșare a îmbinărilor, dar acestea erau încă limitate la etansarea ferestrelor si usilor.

Cerințe pentru clădiri eficiente din punct de vedere energetic

Într-o construcție, diverși factori afectează necesarul general de încălzire. Scopul lor este să mențină necesarul de energie primară (necesarul final de energie pentru încălzire și apă caldă și pierderile preconizate pentru tratarea și transportul de energie) pentru un obiect cât mai mic posibil. Această valoare este cunoscută din certificatele energetice pentru imobile.

Astăzi, acest lucru trebuie specificat întotdeauna pentru clădirile rezidențiale, in scopul de a crea o imagine energetica de ansamblu cat mai clara pentru clientul final.

Cu cât valoarea este mai mică, cu atât clădirea este mai eficienta din punct de vedere energetic și costurile de exploatare anuale sunt mai mici datorită surselor de energie necesare pentru încălzire și apă caldă. Ca o comparatie, necesarul de incalzire a unei cladiri noi este doar de un sfert fata de necesarul unei cladiri vechi.

Relația dintre clădirile cu eficiență energetică și ventilație

În cazul cladirilor vechi o ventilație simplă cu ajutorul ferestrelor nu este suficientă pentru a obține o protecție corespunzătoare împotriva umidității, deoarece ferestrele, ușile, acoperișurile și zidăria sunt mai puțin etanseizate, în timp ce locuințele și clădirile moderne sau nou renovate după criterii energetice, trebuie să fie ventilate diferit și mult mai fiabil.

Un proiect de ventilație adaptat standardului clădirii previne acumularea umiditatii și totodată formarea mucegaiului asigurând în permanență un aer interior proaspat.

0
Back to Top
Produsul a fost adăugat în coș