Cât costa un sistem de ventilație descentralizată?

Oricine plănuiește o nouă clădire sau o renovare completă în aceste zile trebuie să aiba si o schita de ventilație pentru construcție.

Clădirile  devin din ce în ce mai bine izolate, cu geamuri multiple și cu acoperișuri foarte bine ermetizate ceea ce duce la eliminarea ventilatiei naturale si are ca drept rezultat dezvoltarea rapidă a mucegaiului și poluarea permanentă a aerului amenință sănătatea locuitorilor și afecteaza grav structura clădirii.

De ce ar trebui să investești costul ventilației descentralizate?

Institutul de cercetare de piață din Marea Britanie YouGov a constatat într-un studiu din 2018 că petrecem în medie 90% din zi în interior.

Rezultatul: alimentam cu aer uzat și poluat organismul.Conform studiului OMS Europa 2013, aerul din interiorul clădirilor este în realitate mult mai nociv pentru noi, decât aerul exterior din marile orașe.

Ce componente ale aerului viciat sunt deosebit de periculoase aici?

Prin urmare, avantajele unui sistem de ventilație automată constau nu numai în îndepărtarea regulată a umidității, ci mai ales în filtrarea continuă a aerului. În timp ce aerul exterior este curățat de mirosuri neplăcute, polen sau praf fin, în interiorul său sunt în principal poluanții provocați de situația vie care pot fi periculoși. Primele semne că sunteți expus la o concentrație mai mare de poluanți în aerul intern acasă pot fi dureri de cap, oboseală sau disconfort – conform OMS, riscul de astm crește și cu 40%. 

Prin urmare: schimbați și filtrați aerul interior în mod regulat!

Mai ales în cazul ventilației descentralizate a spațiului de locuit cu recuperare de căldurăeconomisiți costurile de încălzire pe termen lung și protejați-vă atât sănătatea, cât și structura casei dvs. Cu un sistem de ventilație descentralizat, obțineți o soluție confortabilă și eficientă, care aduce umiditatea aerului, calitatea aerului și temperatura camerei la un nivel optim. Veți observa o bunăstare crescută și un nou sentiment de confort în cei patru pereți.

Care sunt costurile pentru un sistem de ventilație descentralizat?

Când vine vorba de costul sistemului de ventilație descentralizat, constructorii se gândesc adesea la costurile de achiziție sau la prețul fiecărui ventilator. Cu toate acestea, costurile de asamblare, precum și costurile de funcționare ar trebui să fie luate în considerare și aici.

Care sunt costurile unui sistem de ventilație descentralizat?

Costuri de planificare a unui sistem de ventilație descentralizat

Planificarea ventilației pentru sistemele de ventilație descentralizate constă în trei componente: conceptul de ventilație , evaluarea energiei și o propunere de poziționare.

Conceptul de ventilație conform DIN 1946-6: Ordonanța de economisire a energiei (EnEV) necesită o schimbare de aer minimă. Pentru a demonstra acest lucru, este creat un așa-numit concept de ventilație conform DIN 1946-6. Persoana responsabilă pentru construcție este cea care face o schimbare relevantă pentru ventilație la o clădire veche sau planifică o nouă clădire. Acesta poate fi, de exemplu, meșterul care instalează ferestre noi sau sigilează acoperișul. În același mod, proiectanții și arhitecții sunt obligați să facă acest lucru atunci când construiesc o clădire nouă.

Un concept de ventilație este necesar pentru o clădire nouă, un schimb de mai mult de o treime din toate ferestrele sau o renovare a acoperișului mai mult de o treime din zona acoperișului.

Sugestie de poziționare în planul etajului

În cele din urmă, pe baza conceptului de ventilație și a planului dvs. de casă, planificatorul creează un desen cu sugestiile pentru poziționarea unităților de ventilație individuale. Din această propunere de poziționare, planificatorul poate obține o primă ofertă despre costurile sistemului de ventilație descentralizat.

Puteți obține o planificare legală obligatorie de la arhitectul dvs. sau de la biroul de planificare. Aceasta se facturează conform așa-numitului program de taxe pentru arhitecți și ingineri. Costurile de planificare a ventilației pentru apartamente pot varia între 160 de euro și 260 de euro în funcție de dimensiune. Pentru o casă, planificarea ventilației, în funcție de dimensiuni, costă între 300 și 500 de euro.

Există producători de sisteme de ventilație descentralizate care lucrează deja foarte mult aici și furnizează o propunere gratuită pentru conceptul și planificarea de ventilație. Prin urmare, informați-vă în prealabil despre gama de servicii ale producătorilor individuali de sisteme de ventilație descentralizate.

Prețul recuperării căldurii și aportului de aer proaspăt în încăpere

Prețul pentru un sistem de ventilație descentralizat este format din:

Planificarea include o poziție propusă pentru dispozitive individuale în planul de lucru al proiectului de construcție. Aici puteți vedea de câte unități de ventilare și controlere aveți nevoie și să le utilizați pentru a estima investiția.

Înainte de a cumpăra, este important să vă ocupați de cerințele sistemului de ventilație descentralizat. Ce măsuri de protecție împotriva zgomotului sunt importante pentru dumneavoastră? Sunt necesare accesorii pentru protecția împotriva vântului și care tipuri de filtre trebuie utilizate? Cu accesoriile corespunzătoare, vă puteți moderniza unitățile de ventilație descentralizate în funcție de nevoile dvs., astfel încât să garanteze avantaje mari pe termen lung.

Pe piață există un număr mare de furnizori de unități de ventilație descentralizate cu recuperare de căldură. Există diferențe mari de preț și calitate. 

De exemplu, unități de ventilație descentralizate foarte simple, fără opțiuni de control extern, sunt disponibile în magazinul hardware de la 250 €, care sunt fabricate în străinătate și au doar o funcționalitate foarte limitată. Dispozitivele single room, cu o conexiune pentru a doua cameră, pe de altă parte, pot costa peste 1.000 EUR pe dispozitiv.

Rețineți că unitățile de ventilație trebuie să asigure schimbul continuu de aer pentru a preveni mucegaiul și aerul interior nesănătos. Sistemele de ventilație descentralizate sunt tehnologii casnice care vor fi în funcțiune continuă. Posibilitatea unei actualizări cuprinzătoare ar trebui să fie, de asemenea, garantată, astfel încât să puteți adapta sistemul exact la nevoile dvs. și la condițiile structurale. După ce unitatea de ventilație este instalată în perete, puteți utiliza accesorii numai aicia producătorului respectiv. 

Prin urmare, clarificați-vă în prealabil cerințele și bazați-vă pe un produs de calitate, cu opțiuni extinse de modernizare. În acest fel, preveniți surprizele neplăcute și o modificare costisitoare ulterioară. Un bun indicator al unui produs de calitate este o garanție suplimentară a producătorului de la furnizor care depășește cerințele minime legale. Dacă producătorul este convins de propria calitate, vă va oferi, de asemenea, o garanție de 5 ani a producătorului.

Dacă alegeți un producător de calitate pentru sisteme de ventilație descentralizate, trebuie să vă așteptați la un preț de achiziție între 3.000 și 5.500 de euro pentru patru ventilatoare descentralizate, două unități de aer de evacuare și un controler pentru un apartament cu 3 camere cu aproximativ 100 m². Într-o casă unifamiliară cu aproximativ 120 m² de spațiu de locuit, prețul pentru dispozitivele de ventilație descentralizate, inclusiv dispozitivele de aerisire și controlerele este cuprins între 5.000 și 8.000 de euro – în funcție de dimensiune și echipament.

Costuri pentru instalarea și asamblarea unităților de ventilație descentralizate

În noua clădire există costuri diferite pentru instalarea unui sistem de ventilație descentralizat decât pentru o renovare. În cele ce urmează, am dori să prezentăm pe scurt diferențele.

Costuri de instalare pentru noua clădire

Dacă la planificarea casei este deja planificat un sistem de ventilație descentralizat, acest lucru are avantajul că puteți utiliza ajutoare de instalare a pereților pentru ventilatoare chiar și în carcasă. 

Astfel, ventilatoarele pot fi folosite ca o cărămidă la începutul proiectului de construcție cu un bloc de montare pe perete. Acest lucru economisește timp și costuri în comparație cu reamenajarea.

Avantajele instalării cu bloc de perete:

Preț pentru instalația de perete: aproximativ EUR 35 pe dispozitiv
Timp total de instalare: aproximativ 1 jumătate de lucru pe ventilator

Costuri de operare, preț pentru curățarea și întreținerea sistemului de ventilație descentralizat

Costuri de operare pentru ventilație descentralizată cu recuperare de căldură

Un avantaj major al sistemelor de ventilație descentralizate este costurile reduse de exploatare. Costurile anuale de energie electrică pot fi estimate la aproximativ patru euro pe fan. În comparație: cu sistemele de ventilație centralizate, plătiți un număr mai mare de costuri de energie electrică. În special, registrul de încălzire în amonte, care compensează diferența de temperatură mai mare între aerul interior și exterior (protecția împotriva înghețului), determină o creștere semnificativă a consumului de energie în sistemul central.

Notă: Noua generație de fani de la inVENTer împreună cu ventilația bazată pe cerere creează cea mai înaltă clasă de eficiență energetică A +.

Costuri de întreținere și curățare pentru un sistem de ventilație descentralizat

În timp ce în sistemele de ventilație centrală, măsurile complexe de curățare a conductelor sunt recomandate cu insistență la fiecare doi-trei ani din motive igienice (acestea sunt de obicei efectuate de companii specializate prin contracte de întreținere corespunzătoare), puteți economisi bani cu adevărat atunci când curățați ventilatoarele descentralizate .

Un ventilator descentralizat poate fi curățat de unul singur și durează doar aproximativ 10 minute pe fan. Unitatea de ventilație poate fi demontată în componentele sale în câțiva pași și curățată cu o cârpă umedă. Doar filtrele trebuie schimbate din când în când – este recomandat un interval de schimbare de aproximativ un an.

Pe lângă străzile aglomerate sau în apropierea zonelor agricole, ar trebui să vă convingeți în continuare de curățenia fanilor dvs. mai des. Cât de des trebuie curățate acestea la final depinde de condițiile locale.

Exemple de costuri pentru un sistem de ventilație descentralizat

Datorită factorilor de influență descriși, costurile totale pentru un sistem de ventilație descentralizat pot varia, în special în timpul instalării. Cu toate acestea, în următoarele exemple de calcul, am dori să prezentăm o orientare pentru cerințe diferite și, în loc de costurile de instalare, vom indica numărul de ore de lucru pe care experiența s-a dovedit a fi necesară pentru instalarea ventilatoarelor.

Apartament cu 3 camere până la 100m²

Planificarea, conceptul de ventilație și evaluarea energiei

gratuit

produse

Numărul de produsePreț unitar (€)

Preț total (€)

Sistem de ventilație iV14-Zero4595.002,380.00
Sistem de evacuare pulsar1200.00200.00
Sistem de evacuare Aventus NF1300.00

300.00

Controler sMove s41168.00168.00
Costuri totale (net)= 3.048,00
Costuri totale (inclusiv TVA)= 3.627,12
Ajutor de instalare Simplex pentru o nouă construcție pentru iV14-Zero427.00108.00
Ajutor pentru instalare Simplex pentru o clădire nouă pentru Pulsar128,0028,00

Costuri totale cu ajutor pentru instalare pentru clădiri noi (net)

= 3.184,00

Costuri totale cu ajutor pentru instalare pentru clădiri noi (inclusiv TVA)

= 3.763,12

Instalarea în clădirea nouă
(solicitați tarife orare cu meșterul respectiv)

6 fani1,5 h / ventilator9 ore

Instalare în renovare h
(solicitați tarife orare cu meșterul respectiv)

6 fani2 – 2,5 h / ventilator12 – 15 ore

Promovare (€) clădire nouă

la – 15.000

Renovarea finanțării (€)

la – 30.000

Costuri de operare (€ / an)

6 fani4.0024.00
0
Back to Top
Produsul a fost adăugat în coș