Principiul de ventilație pentru unitățile descentralizate

Conform definiției,ventilația este un sistem tehnic cu care aerul proaspăt este direcționat în camere sau clădiri.

Sistemele de ventilație pot fi împărțite aproximativ în: sisteme centralizate și descentralizate.

Un sistem de ventilație descentralizat este construit astfel încât unitățile de ventilație să fie împărțite în perechi în diferite poziții în cadrul unei unități rezidențiale. Primul pas pentru instalarea unui sistem de ventilație descentralizat este planificarea și calcularea  volumelor de aer necesare.

Ventilatoarele trebuie să fie instalate în peretii exteriori ai camerei. În constructiile noi, pentru a fi cat mai simplu de montat,sunt lasate goluri tehnice sau montate blocuri de zidarie pentru a crea o deschidere pentru dispozitiv. În renovări, orificiul este executat prin carotare.

Se introduce si se fixeaza tubulatura in orificiul executat, se introduce acumulatorul de căldură cu ventilator și în final sistemul este acoperit la exterior și interior cu o grila de protecție împotriva intemperiilor sau un capac interior.

Cum funcționează un sistem de ventilație descentralizat cu recuperare de căldură?

Într-un sistem de ventilație descentralizat, unitățile de ventilație sunt folosite întotdeauna în perechi. Nu este întotdeauna obligatoriu să montati doua ventilatoare într-o singură cameră ele pot asigura fluxul de aer alternativ dintr-o incapere in alta atat timp cat exista o corespondenta intre ele (grila in usa, gol sub usa sau valva). Acest principiu se numește ventilație încrucișată.

Push/Pull

Unitățile de ventilație funcționează în mod push-pull: Ventilatoarele unitatilor se rotesc într-o direcție timp de aproximativ 70 de secunde și evacueaza aerul viciat spre exterior.

Acumulatorul de căldură ceramică stochează căldura aerului viciat din interiorul incaperii iar dupa 70 de secunde se schimba direcția de rotație a ventilatoarelor, astfel aerul proaspăt este introdus din exterior in camera totodata preia caldura depozitata in ceramica acumulatorului, proces numit si recuperare de caldura.

Astfel se poate recupera până la 93% din căldură.

Componentele unei unități de ventilație descentralizate

Structura și funcția sistemului de ventilație

O unitate de ventilație descentralizată este formata din următoarele componente: capac interior, ventilator, acumulator de căldură ceramic, tubulatura de perete și capac de protecție împotriva intemperiilor.

Grila interioară

Are funcția de antifonare si design, acopera tubulatura in care se afla ventilatorul si recuperatorul de caldura.

Avantajele inVENTer

Ventilator

Are functia de alimentare si evacuare a aerului din incapere. In procesul de recuperare de căldură, se schimbă direcția de rotație (aer de evacuare vs. aer de alimentare) după fiecare 70 de secunde. Acest proces se realizeaza continuu.

Avantajele inVENTer

Tehnologia inVENTron

Inima lui iV-Smart + este noul ventilator XENION. Acesta incorporeaza sistemul patentat de coada de pana. Astfel, caldura depozitata in acumulatorul ceramic, situat direct în spatele ventilatorului, curge în mod optim. Constatările din industria aerospațială, implementate în iV-Smart + il fac sa atinga o recuperare de căldură de 87%.

Senzor de temperatură și stabilizator de presiune eoliană

Ventilatorul XENION  din iV-Smart+ vine standard cu un senzor de temperatură care împiedică în mod activ răcirea camerelor ventilate cu temperaturi exterioare foarte scazute. Măsoară temperatura aerului admis și îl reglează independent de comanda centrală, dacă este necesar. Când vine vorba de vânturi in rafale puternice, este utilizat stabilizatorul inteligent de presiune a vântului. Cu ajutorul său, ventilatorul XENION detectează rafalele, reglează automat viteza și menține valorile date de controler.

Noul ventilator XENION respectă clasificarea S3 a standardului DIN EN 13141-8. Stabilitatea astfel obtinuta la presiuni mari ale vântului a ventilatorului XENION stabilește noi standarde pentru ventilatoarele din sistemele de ventilație descentralizate.

Recuperator ceramic de căldură

Are functia de preluare si cedare a caldurii si de izolație termică.

Avantajele inVENTer

Tubulatura

Conducta rotunda sau patrata de diametru 160 sau 200 care este introdusă direct în peretele exterior, utilizata pentru a integra  recuperatorul de căldură și ventilatorul,precum și orice alte accesorii (filtre, atenuatoare de vant, stenuatoare de zgomot).

Avantajele inVENTer

Grila exterioară

Reprezinta capacul exterior al sistemului de ventilație care este montat pe fatada peretelui. Are rol de design si de a proteja sistemul asupra factorilor meteo (ploaie, vant, zapada).

Avantajele inVENTer

Accesorii și controlere pentru sisteme de ventilație cu recuperare de căldură

Un număr mare de accesorii sunt disponibile pentru sistemele de ventilație descentralizate.

Există sisteme suplimentare de filtrare, precum și măsuri de izolare fonică și de protecție împotriva vântului pentru sistemele de ventilație inVENTer.

Pentru persoanele alergice sau pentru locatii speciale de exemplu, zone cu nivel ridicat de praf fin, pot fi folosite filtrele de polen alaturi de cele pentru praf. Filtrul de carbon activ ajuta la filtrarea aerului urat mirositor.

Izolarea fonică este adesea o cerință specială – aceasta poate fi îmbunătățită în sistemele de ventilație inVENTer cu inserție de izolare fonică. Protecția împotriva vântului joacă un rol mai ales în zonele de coastă – este recomandabil să instalați inserția de protecție împotriva vântului în tubulatura.

Controler pentru unități de ventilație descentralizate

Controlerele sunt conectate la unitățile individuale de ventilație într-un sistem descentralizat. Acestea asigură conectarea si functionarea ventilatorului unitatii in directia corecta.

Controlerele au funcții diferite, control simplu printr-o interfață sensibilă la atingere (suprafață tactilă), configurarea zonelor de ventilație individual, în care ventilația este pre-programată exact în funcție de cerințele utilizatorului folosind un cronometru săptămânal.

Panouri de comanda sMove si MZ-Home

sMove

Eficient și intuitiv, ușor de utilizat – sMove reprezintă cea mai recentă generație de panou de comanda de bază pentru sistemele de ventilație descentralizate. Datorită opțiunilor moderne în design, finisajului plat, ele se integreaza discret și elegant în orice mediu de viață. Controalele sMove reprezintă o nouă realizare inVENTer.

Manipularea intuitivă prin intermediul unor suprafețe tactile (Touch) – nivelurile de ventilație selectate, funcția de pauză și modul de ventilație sunt selectate rapid și ușor. Glisorul capacitiv (slide) asigură controlul intensității ventilației pentru a raspunde cerințele individuale de ventilație. Pentru proprietari și chiriași, există o variantă “apartament”.

În acest caz, comanda nu poate fi oprită permanent. Acest lucru asigură o ventilație de bază permanentă și previne deteriorarea datorata umidității și a mucegaiului din cauza lipsei de ventilație. În calitate de proprietar, vă protejați proprietatea, în timp ce chiriașii dvs. pot economisi costuri suplimentare grație recuperării căldurii și se pot bucura de un climat interior plăcut.

MZ-Home

Intuitiv

Intuitiv si unic,controlerul MZ-Home oferă posibilitatea de a ventila diferit mai multe zone în momente diferite ale zilei, după ficare necesitate.

O unitate poate deservi patru zone de ventilație și poate fi alimentată cu maximum 16 unități. Zonele definite arbitrar pot fi ventilate individual independent una de cealaltă. Acest lucru este posibil prin modulul Clust-Air necesar pentru fiecare zonă de ventilație,de exemplu: in timp ce sistemele de ventilație din zona de dormit se opresc în timpul somnului, dispozitivele din zona de zi ar putea fi comutate la ventilație noaptea.

Pe lângă diversitatea funcțiilor, MZ-Home oferă un design modern,atragator în alb strălucitor.

Multifuncțional

În funcție de cerințe, pot fi setate patru funcții diferite pentru fiecare zonă: recuperare de căldură, ventilație, dezumidificare sau pauză. Un nivel de ventilație poate fi definit pentru perioade de timp definite individual folosind un cronometru săptămânal – și separat pentru fiecare zonă de ventilație.

Umiditatea relativă a aerului este determinată continuu cu ajutorul unui senzor de temperatură și umiditate. În consecință, regulatorul poate trece automat la modul de dezumidificare și din nou în funcție de umiditate relativă a camerei la valorile limita.

MZ-Home poate fi echipat cu propriul senzor de CO2 CS1 al sistemului, care arată valorile dioxidului de carbon.

Funcția dispozitivelor de evacuare pentru ventilație

Dispozitivele de evacuare descarcă aerul folosit din incapere spre exterior, funcționează doar într-o singură direcție și fără recuperare de căldură. Sistemele de evacuare sunt deseori utilizate în băi, încăperi de depozitare sau în camerele rareori utilizate. Există, de asemenea, posibilitatea de a echipa unități rezidențiale întregi cu sisteme de aer de evacuare.

Când sunt utilizate în baie, dispozitivele funcționează numai intermitent. Unitățile de aer de evacuare sunt echipate cu senzori de umiditatesenzori de lumină sau întrerupătoare de urmărire și sunt deosebit de utile atunci când funcționează,ex:pornesc automat dacă umiditatea aerului crește.

În camerele de depozitare sau în camerele rareori utilizate, dispozitivele sunt proiectate pentru funcționare permanentă. În afară de dispozitivele de aer de evacuare, care aduc de obicei aer în afara 24 de ore pe zi, în pereții exteriori ai unității rezidențiale sunt instalate prize de aer, prin care poate curge aer curat.

Acest lucru previne eficient mucegaiul și umiditatea,insa rebuie menționat că nu se poate face recuperarea caldurii cu aceste dispozitive.

0
Back to Top
Produsul a fost adăugat în coș