Sistemele de ventilație exista de mii de ani. Deja în 2650 î.Hr. Egiptenii au construit în mod evident primul sistem de ventilație pentru alimentarea cu aer a piramidei Cheops. Chiar și atunci, oamenii au recunoscut beneficiile aerului sănătos din interior: mai puțină oboseală, o mai bună concentrare și, în general, o bunăstare.

Omul de știință natural britanic Stephen Hales a stabilit o altă etapă importantă în tehnologia de ventilație: în 1740, a fost dezvoltat conceptul pentru un sistem de ventilație, care este încă utilizat astăzi în aproape toate zonele de ventilație.

De ce să ventilați?

Odată cu creșterea progresului tehnologic în industria construcțiilor, clădirile rezidențiale au fost mai bine sigilate pentru a evita pierderile de energie sub formă de căldură. Acest lucru a redus și schimbul de aer din clădire, care era altfel asigurat de îmbinări și fisuri. Pentru a asigura o furnizare adecvată de aer curat, primele dispozitive cu aer mecanic controlat pentru uz privat au fost dezvoltate în 1969.

Inițial, acestea au fost concepute pentru a fi foarte simple și au servit doar pentru schimbul de aer utilizat. În ghidul următor, vă explicăm de ce este necesară ventilația, ce cerințe sunt plasate pe un concept de ventilație și aruncăm o privire mai atentă la dezvoltarea proiectării de economisire a energiei.

Economisirea energetică

Încălzirea și producția de apă caldă reprezintă 82% din consumul de energie din gospodăriile private. Acest lucru creează un potențial enorm de economisire a energiei. Pentru a utiliza acest potențial, diverse reglementări, cum ar fi Ordonanța de economisire a energiei (EnEV), necesită o construcție mai densă. Mai exact, aceasta înseamnă o mai bună izolare a zidăriei, a ferestrelor, a acoperișurilor, a plăcilor de podea și a îmbinărilor.

O astfel de „construcție etanșă” previne pierderile de energie și căldură. Construcția care economisește energie are ca rezultat un avantaj semnificativ al costurilor prin reducerea costurilor de exploatare anuale, deoarece consumul de energie termică și apă caldă este redus.

Următorul articol explică ce înseamnă exact „construcția cu economii de energie”, cât de mari sunt beneficiile și potențialul și ce măsuri specifice se aplică componentelor individuale.

Reabilitarea energetică

Necesarul de energie al unei clădiri este planificat prin încălzirea componentelor, apă caldă și ventilație. Prin urmare, Europa Centrală plătește costul unei cerințe energetice de 32 kWh pe metru pătrat și an (kWh / m²a) dacă se presupune că ventilația geamului menține temperatura camerei. Această valoare a fost determinată statistic ținând cont de perioada de încălzire, de temperaturile exterioare înregistrate și de locația geografică. 

Într-o casă cu o necesitate anuală de energie primară de 60 kWh / m², 50% din pierderile de energie sunt cauzate de ventilarea prin interemediul ferestrelor..

Sisteme de ventilație – inVENTer

Sistem de ventilație în casă

Piața de ventilație se schimbă. Sistemele de ventilație centralizate asigură un schimb de aer constant, dar sunt adesea instalate cu tubulaturi complexe, care pot prezenta proprietarilor o provocare majoră atunci când trebuie sa renoveze incaperea. Datorită dezvoltării sistemelor de ventilație descentralizate, instalarea sistemelor de ventilație centralizate nu mai este absolut necesară.

Cerintele legale mai stricte și dezvoltarea constanta a sistemelor de ventilație, au dus la proiectarea unităților de ventilație descentralizate cu recuperatoare de căldură. Aceste soluții sunt deosebit de eficiente și ecologice. Articolul următor vă oferă o imagine de ansamblu asupra posibilităților de ventilație dar si a avantajelor si dezavantajelor acestora.

În medie, petrecem aproximativ 90% din timp în interior – aerul pe care îl respirăm este adesea contaminat cu poluanțiUmiditatea se acumulează, de asemenea, în camera de zi ventilată necorespunzător și poate duce la creșterea mucegaiului. Acum douăzeci de ani, casele au fost construite în așa fel încât aerul să poată circula în mod natural în casă prin plicuri de clădire mai permeabile.

În zilele noastre, casele sunt construite atât de atans datorita noilor standarde energetice, încât proprietarii de clădiri trebuie să ia în considerare utilizarea unui sistem de ventilație. Ce sistem de ventilație se potrivește cerințelor casei tale? În acest ghid, vă prezentăm metodele comune de ventilație din casă și le comparăm în termeni de efort, costuri, funcționalitate și utilizare practică.

Dezvoltarea zgomotului și sunetul în timpul ventilației

Ce este sunetul? Cum puteți reduce zgomotul în ventilație?

Ne-am ocupat de acest termen și vă transmitem cunoștințele noastre. Urechea umană ca organ senzorial pentru sunete nu numai că le percepe ca fiind liniștite sau zgomotoase, dar si daca sunt placute sau neplacute.

Nivelul presiunii sonore este perceput de urechea umană, care se schimbă în funcție de spațiu și distanță fata de sursa Puteți găsi mai multe despre subiectul sunetului in capitolul destinat acestuia.

Recuperarea căldurii în ventilație

Aer curat în camera de zi fără ca apartamentul să se răcească? Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură sunt acum un status quo pe piața de ventilație.

Sunt eficiente din punct de vedere energetic, reduc costurile de încălzire și protejează mediul. Există diverse modalități tehnice de a realiza recuperarea căldurii. Cu toate acestea, principiul de bază este același: energia termică din aerul de viciat este utilizată pentru încălzirea aerului de alimentare mai rece.

Următorul ghid explică care sunt metodele utilizate și cum sunt puse în aplicare în ventilația casnică controlată.

0
Back to Top
Produsul a fost adăugat în coș